Požar u Kejptaunu pod kontrolom ali tinja, 4.000 studenata evakuisano

Izvor: Beta, 19.Apr.2021, 21:26

Požar u Kejptaunu pod kontrolom ali tinja, 4.000 studenata evakuisano

Požar u Kejptaunu u kome je izgorela univerzitetska biblioteka a više naselja je evakuisano danas je lokalizovan i stavljen pod kontrolu, saopštile su gradske vlasti.Vatra je izbila juče ujutru u podnožju čuvene Stolne planine a zatim se proširila na grad i zahvatila Univerzitet u Kejptaunu iz čijeg kampusa je evakuisano 4.000 studenata.Četiri vatrogasca su povredjena boreći se sa plamenom, saopštili su zvaničnici. Južnoafrička vojska pomogla je u gašenju požara sa nekoliko svojih aviona."Duva jak vetar koji raspiruje vatru u svim pravcima", rekao je gradonačelnik Kejptauna Dan Plato.Jedan 30-godišnjak je uhapšen pod sumnjom da je podmetnuo požar, nakon što su očevici prijavili tri osobe kako se kreću kroz plamen i postavljaju nove požare, rekao je drugi lokalni zvaničnik.Požari na planinama oko Kejptauna su česti tokom vrelih i sušnih letnjih meseci a njihovom brzom širenju doprinose jaki vetrovi.Temperatura u Kejptaunu juče je dostigla 35 stepeni a snažni vetrovi su duvali tokom cele noći i danas što je dodatno otežalo gašenje.Požar u Kejptaunu uništio je deo univerzitetske biblioteke u kojoj se nalazi jedinstvena kolekcija afričkih arhiva.Izgoreli su i vetrenjača, izgradjena 1796. godine, i restoran u blizini spomen obeležja britanskom magnatu i političaru Sesilu Roudsu na Djavoljem vrhu, delu Kejptauna u podnožju Stolne planine ...

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U požaru u Kejptaunu izgorela univerzitetska biblioteka, evakuisano više naselja

Izvor: N1 televizija, 19.Apr.2021

Požar u Kejptaunu u kome je izgorela univerzitetska biblioteka, a više naselja je evakuisano, lokalizovan je i stavljen pod kontrolu, saopštile su gradske vlasti.

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.