Požar u Izraelu pod kontrolom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Dec.2010, 19:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Požar u Izraelu pod kontrolom

TEL AVIV -

Vatrogasci su danas popodne konačno uspeli da potpuno lokalizuju smrtonosni požar na planini Karmel, na severu Izraela, nakon 77 sati nadljudske borbe s vatrenom stihijom, nezabeleženom u istoriji jevrejske države.

Policija je saopštila da su glavni izvori šumskog požara ugašeni.

Vatrogasne brigade su navele da je vatra u potpunosti suzbijena na svim lokacijama, ali će one ostati na poprištu da je konačno ugase.

Požar je izbio u četvrtak, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << usmrtivši najmanje 41 osobu i povredivši najmanje 17 drugih ljudi.

Portparol izraelske policije Miki Rozenfeld je saopštio da su vatrogasci preuzeli kontrolu "na nekoliko velikih frontova vatre".

"Vatra još uvek gori u nekoliko područja, ali glavni izvori su ugašeni", kazao je Rozenfeld.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu je jutros na sednici vlade, održanoj blizu mesta požara, istakao da je njegov zahtev da druge zemlje pruže pomoć urodio plodom.

On je naveo da je mobilisano više od 30 letelica iz raznih zemalja, objasnivši da se takva vrsta vatre može pobediti i ugasiti samo iz vazduha.

Preuzimanje kontrole nad katastrofalnim požarom još rano jutros je predvideo šef službe za gašenje požara i spasavanje, a nešto kasnije i izraelski ministar javne bezbednosti.

Zbog požara je evakuisano 17.000 ljudi, a u njemu je uništeno oko 5.000 hektara šumskog zemljišta, pet miliona stabala i desetine domova u jednom od najzelenijih područja u Izraelu.

Poznat po svoj vojnoj moći, Izrael se našao na udaru kritika domaće javnosti da nije bio spreman da ugasi ovaj požar, koji je izbio posle čitavih meseci bez kapi kiše i izuzetno sušnog novembra, kakav se ne pamti u poslednjih šest decenija.

Zbog sumnje da su namerno izazvali požar, jer nisu ugasili logorsku vatru, uhapšena su u subotu dva maloletna brata iz jednog sela. Sud u Haifi produžio im je danas pritvor do srede.

U završnim potezima preuzimanja kontrole nad požarom veliku ulogu odigrao je američki "evergrin" supertanker, boing 747, koji je jutros doleteo, a može da nosi čak 95 tona vode i gasi požar noću.

Nešto ranije doleteo je najveći ruski avion za gašenje požara "antonov".

Netanijahu je uoči objavljivanja da je požar lokalizovan saopštio da dodatni strani avioni više nisu potrebni.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.