Požar nadomak drevnog Maču Pikčua zasad pod kontrolom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Jul.2022, 18:16

Požar nadomak drevnog Maču Pikčua zasad pod kontrolom

Peruanski vatrogasci danas su uglavnom kontrolisali šumski požar u blizini svetski poznatih ruševina iz doba Inka - drevnog grada Maču Pikčua visoko u Andskim planinama, iako su i dalje oprezni zbog mogućeg ponovnog izbijanja vatrene stihije kao posledice jakih vetrova.

Požar, koji je zahvatio površinu od oko 30 hektara, izazvali su danas farmeri koji su palili travu i otpatke kako bi se pripremili za setvu useva, prenosi Rojters.

Ministarstvo kulture saopštilo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je kasno u četvrtak da je požar ugašen na 90 odsto površina, kao i da incident nije uticao na turističke aktivnosti u regionu.

Otežan je pristup planinskom području omeo napore vatrogasaca.

Kancelarija za upravljanje rizicima Instituta za civilnu odbranu dodala je da je oko 70 ljudi, uključujući i vatrogasce, policiju i stručnjake, radilo na zaustavljanju požara i da je tim ostao danas u zoni u pripravnosti.

Rojters navodi da je Maču Pikču, kompleks kamenih građevina koje se nalaze na vrhu Anda, koje su pre više od 500 godina izgradile Inke čije je carstvo kontrolisalo velike delove Južne Amerike od današnjeg južnog Ekvadora do centralnog Čilea.

Ruševine koje oduzimaju dah učinile su okolinu Kuska najboljom turističkom destinacijom Perua i smatraju se jednim od sedam novih svetskih čuda.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

VIDEO: Požar u blizini Maču Pikčua pod kontrolom

Izvor: Radio 021, 01.Jul.2022

Peruanski vatrogasci danas su uglavnom kontrolisali šumski požar u blizini svetski poznatih ruševina iz doba Inka - drevnog grada Maču Pikčua visoko u Andskim planinama.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.