Požar na deponiji u Vinči pod kontrolom, bez brige

Izvor: Mondo, 12.Jun.2017, 10:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Požar na deponiji u Vinči pod kontrolom, bez brige

Dobre vesti - požar koji danima tinja na deponiji u Vinči uglavnom je saniran, ali još nije u potpunosti lokalizovan. Građani nemaju razloga za brigu, kaže zamenik gradonačelnika.

Foto: MONDO/Mihaela Šljukić Bandović

Andreja Mladenović kaže da je na deponiji u Vinči pokriven dobar deo glavnog žarišta i da građevinske mašine rade 24 sata na gašenju požara kako bi u potpunosti bio lokalizovan.

Mladenović je za RTS rekao da se na tome >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << radi postepeno jer ekipe ne smeju da priđu samom žarištu zvog svoje bezbednosti.

Zamenik gradonačelnika je podsetio da požar nije moguće gasiti vodom nego zatrpavanjem pukotina.

On je demantovao navode da se nije odmah reagovalo sa gašenjem požara, objasnivši da se samom žarištu u startu nije moglo prići.

"Postepeno smo dolazili do žarišta i samih pukotina gde tinja požar, koji se nalazi na dubini između deset i dvadeset metara. To nije jednostavno, s obzirom na to da ekipe moraju da paze i na postojeća klizišta koja se urušavaju", rekao je Mladenović.

Evo šta kažu analize posle požara u Vinči

Mladenović je podsetio da se poslednje tri godine radi na iznalaženju rešenja da se ta deponija sanira.

"Mi smo u poslednje tri godine radili na tome da dođemo do potpunog saniranja deponije i da se tu napravi jedna moderna fabrika za preradu otpada i proizvodnju određenih vidova energije. Očekujem da ćemo u julu završiti ceo postupak uvođenja privatnog partnera koji će raditi sa Gradom Beogradom, nakon čega ova deponija neće biti smetlište kao svih ovih decenija", naglasio je zamenik gradonačelnika.

On je poručio da građani nemaju razloga za brigu i apelovao na njih da obrate pažnju na informacije koje dolaze od Gradskog zavoda za javno zdravlje, koji je zaključkom Štaba za vanredne situacije obavezan da na dnevnom nivou šalje izveštaje i vrši monitoring zagađenja vazduha.

"Prema tim izveštajima zaista ne treba da postoji bojazan niti strah građana da su granične vrednosti zagađenja vazduha pređene. Ukoliko dođe do pojave većeg dima, mada ne očekujemo da će se to više dešavati, treba zatvoriti prozore dok sam dim ne prođe, a takvo je i uputstvo dao i Gradski zavod za javno zdravlje. Mi ćemo na dnevnom nivou izveštavati građane i ne očekujemo veće probleme u narednom pereiodu",  rekao je Mladenović, a prenosi Skupština Beograda.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Mladenović: Nisu pređene granice zagađenja zbog deponije

Izvor: N1 televizija, 12.Jun.2017

Zamenik gradonačelnika Begrada Andreja Mladenović rekao je da je na gradskoj deponiji smeća u Vinči pokriven veći deo glavnog žarišta, i da građani nemaju razloga za brigu jer nisu pređene granične vrednosti zagađenja vazduha...Mladenović je za RTS rekao da građevinske mašine rade 24 sata...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.