Požar na Suvoboru pod kontrolom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Avg.2012, 13:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Požar na Suvoboru pod kontrolom

ČAČAK, BEOGRAD -

Požar u selima kod Čačka, Gornjoj Gorevnici, Srezojevcima i Miokovcima stavljen je pod kontrolu, a očekuje se da će u toku dana biti ugašen, rečeno je u Vatrogasnoj službi u Čačku.

Većina od oko 180 meštana sela Gornja Gorevnica, gde je požar i počeo i naneo najveću štetu, provela je noć u svojim kućama i nije bilo organizovane evakuacije.

U selu se oseća jak miris paljevine, a gust dim vije se nekoliko kilometara u širinu. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

U požaru na površini od oko 600 hektara povređene su tri osobe i izgorele su tri kuće, jedna je oštećena, a požar gasi ukupno 550 profesionalaca, saopštilo je ranije danas Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Na gašenju požara angažovano je 100 pripadnika Sektora MUP-a za vanredne situacije, 250 pripadnika žandarmerije i 200 pripadnika vojske.

Pored njih, u akciju gašenja uključilo se i oko 100 meštana sa oko 30 traktorskih cisterni sa vodom.

Juče je aktiviran Štab za vanredne situacije grada Čačka i tada su uključeni resursi javnih komunalnih preduzeća, Srbijašume i sve ostale službe.

Požar, pored navedenog ljudstva, sada gasi avion ruskog Ministarstva za vanredne situacije tipa "beriev 200", nosivosti 12 tona vode.

Na terenu se nalazi celokupno rukovodstvo Sektora za vanredne situacije MUP-a Republike Srbije.

"U toku noći požar se proširio, ali efikasnim radom pomenutih službi na terenu nije bilo ugroženih lica i objekata, tako da nije rađena evakuacija. Očekujemo u toku dana da se gašenju požara priključi i ruski avion tipa 'iljušin' nosivosti 42 tone vode", ističu u MUP-u.

Kada je reč o stanju ostalih najvećih požara u Srbiji za 26. avgust u sedam časova, požar na Tari u rejonu sela Zaovine, opština Bajina Bašta, površina oko 250 hektara, angažovano je 40 vatrogasaca i 10 vozila i veći broj meštana. Biće angažovana mehanizacija JKP Bajina Bašta i ljudstvo i mehanizacija nacionalnog parka Tara.Radi se na lokalizaciji i gašenju požara.

Zlatibor-Čigota, lokalizovan požar površine oko 250 hektara borove šume i više stotina hektara pašnjaka. Radi se na dogašivanju i trenutno je angažovano 74 vatrogasca sa 14 vozila.

Štab za vanredne situacije SO Čajetina pruža pomoć u mehanizaciji i ljudstvu zajedno sa meštanima.

Ilić i Kalanovićeva na požarištima oko Čačka

Ministar građevinarstva i urbanizma Velimir Ilić izjavio je da će vicepremijerka Verica Kalanović i on obići danas požarom zahvaćeno područje oko Čačka, a nakon toga Vladi Srbije podneti izveštaj o stanju na terenu.

Ilić je Tanjugu rekao da će od Vlade Srbije biti zatražena intervencija sredstvima iz budžetskih rezervi za sanaciju štete.

"Izgoreli su senici, ugrožena je stoka i moramo obezbediti hranu", rekao je Ilić, čiji se dolazak s potpredsednicom Kalanović na požarom ugroženo područje očekuje nešto posle podneva.

On je kazao da će se u ispomoć uključiti i Republička građevinska direkcija Srbije koja će, uveren je Ilić, pomoći u izgradnji objekata stradalih u požaru.

Ilić je rekao i da u Čačku sada ima 12 raspoloživih stanova koji bi mogli da budu ustupljeni na korišćenje najugroženijim porodicama, kao i da će taj predlog biti na vanrednoj sednici Vlade Srbije povodom nastale situacije.

"Svaki građanin treba da zna da iza njega stoji ozbiljna država koja će pomoći u kritičnim situacijama kao što je ova", poručio je Ilić, pohvalivši požrtvovanost svih koji učestvuju u gašenju požara - vatrogasce, policiju, žandarmeriju i građane.

Sela Crnča i Gračanica - SO Ljubovija, požarom zahvaćeno oko 200 hektara, od kojih je oko 120 hektara pod kontrolom. Požar gasi 70 vatrogasaca sa 15 vozila, zajedno sa 50 radnika JP "Srbijašume. U gašenju učestvuju meštani sa raznom mehanizacijom i traktorima.

Požar u ataru sela Vrška Čuka kod Zaječara u neposrednoj blizini granice sa Bugarskom, požarom je zahvaćeno oko 100 hektara suve trave, niskog rastinja, listopadne i četinarske šume. U gašenju učestvuje 10 vatrogasaca i tri vozila zajedno sa pripadnicima granične policije, dok su na putu ka mestu požara i ostale vatrogasne ekipe.

Na Crnom vrhu u opštini Žagubica gorelo je oko 130 hektara niskog rastinja i bukove šume. U gašenju je učestvovalo 26 vatrogasaca sa osam vozila. Požar je lokalizovan, radi se na potpunom gašenju.

Požarom u selu Velika Grabovica, Skupština opština Brus, zahvaćeno je oko 250 hektara trave, pašnjaka, listopadne i četinarske šume. Na gašenju učestvuje 28 vatrogasaca sa 12 vozila. Požar je lokalizovan, radi se na potpunom eliminisanju.

Pomoć su pružali pripadnici Policijske uprave Kruševac, Vojske Srbije, JP "Srbijašume" i meštani s mehanizacijom.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.