Povučeno 77 zakonskih predloga

Izvor: RTS, 31.Jul.2012, 13:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Povučeno 77 zakonskih predloga

Vlada Srbije zatražila povlačenje iz procedure 77 akata, među kojima je najviše predloga zakona o ratifikaciji. Opstali predloženi zakoni o rokovima plaćanja i izmenama Zakona o PDV-u. Poslanici u četvrtak o izboru ombdusmana i izmenama Zakona o Narodnoj banci Srbije.

U Skupštini Srbije na usvajanje čekaju samo dva zakona, pošto je Vlada Srbije obavestila parlament da iz procedure povlači 77 akata.

Sednica Skupštine Srbije na kojoj će se razgovarati o izboru >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << obmdusmana i izmenema Zakona o Narodbnoj banci biće održana u četvrtak, 2. avgusta, najavio je predsednik parlamenta Nebojša Stefanović.

Stefanović je novinarima po završetku skupštinskog kolegijuma rekao da su pristigla tri predloga da i u drugom mandatu ombdusman bude Saša Janković, a da su predlog uputile LDP, DS i SPS.

Predsednik Skupštine je precizirao da će po završetku te sednice parlament otići na, kako je rekao, "neformalnu pauzu do septembra", i da će tokom avgusta raditi odbori.

U dopisu vlade precizirano je da se povlače akta i zakonski predlozi koje je u skupštinsku proceduru uputila prethodna Vlada Srbije.

Po pravilu, nova vlada iz skupštinske procedure povlači sve zakone iz prethodnog saziva nakon čega utvrđuje prioritete i da li će ih vraćati u tom ili izmenjenom obliku ili ih uopšte neće vraćati, što je učinila i vlada premijera Ivice Dačića.

Jedina dva predloga zakona koji se trenutno nalaze u skupštinskoj proceduri jesu predlozi zakona o rokovima plaćanja obaveza korisnika javnih sredstava i državnih i javnih preduzeća i o izmenama i dopunama Zakona o porezu na dodatu vrednost. 

Oba zakonska predloga u skupštinu je 14. juna uputio poslanik Demokratske stranke Srbije Radojko Obradović.

Donošenje zakona o rokovima plaćanja obaveza korisnika javnih sredstava i državnih i javnih preduzeća za cilj ima povećanje likvidnosti privrede.

U zakonu se podvlači obaveza države "da radi ono što je njena ustavna i zakonska obaveza, a to je da uspostavi jasna pravila ponašanja, da se rokovi plaćanja poštuju i da uz veću efikasnost privrednih sudova naplata potraživanja bude efikasnija".

"Nelikvidnost i neurednost plaćanja predstavljaju jedan od najvećih problema privrede Srbije. Država je kašnjenjem u izmirivanju obaveza u prethodnom periodu postala najveći generator nelikvidnosti privrede u Srbiji, veći i od same ekonomske krize", navodi se u obrazloženju za donošenje tog zakona.

Dodaje se da, prema podacima nadležnih institucija dugovanje države privredi iznosi oko 110 milijardi dinara, ili oko jednu milijardu evra, od čega državne institucije sa nivoa centralne vlasti duguju oko 10 milijardi dinara, javna preduzeća oko 40 milijardi, gradovi i opštine oko 40 milijardi i lokalna komunalna preduzeća oko 20 milijardi dinara.

U međuvremenu, naglašeno je, preduzeća ubrzano idu ka blokadi računa i poslovanja, a predloženim zakonom pokazuje se da država daje ostalima primer samodisciplinovanja i poštovanja pravne sigurnosti.

Izmenama i dopunama Zakona o porezu na dodatu vrednost predlaže se promena datuma koji se računa kao datum nastanka poreske obaveze, tako što se kao datum nastanka poreske obaveze smatra dan "plaćanja izvršenog prometa dobara i usluga", umesto postojećeg rešenja prema kome se za datum poreske obaveze uzima "dan kada je nastao promet dobara i usluga".

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.