Povučen samo jedan ambasador

Izvor: RTS, 24.Jan.2011, 12:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Povučen samo jedan ambasador

Samo jedan od 35 bugarskih ambasadora koji su sarađivali sa bivšom tajnom službom, biće povučen sa tog mesta, izjavio predsednik Georgi Prvanov. Predsednik se upoznao sa stotinak dosijea diplomata, saradnika bivše državne bezbednosti.

Bugarski predsednik Georgi Prvanov izjavio je da je spreman da potpiše ukaz o opozivu samo jednog ambasadora sa dosijeom saradnika bivše državne bezbednosti, jer iz materijala koje mu je dostavila vlada ima dovoljno "moralnog osnova za njegovo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << povlačenje".

Prvanov je odbio da saopšti njegovo ime, a novinarima je rekao da se do sada upoznao sa više od polovine dosijea ambasadora, koji su sarađivali sa bivšim tajnim službama za koje vlada traži da budu opozvani.

"Činjenice o pripadnosti bivšim službama bile su poznate većini zemalja u kojima su oni bili ambasadori, ali one nisu reagovale negativno", kazao je Prvanov.

Vlada premijera Bojka Borisova zatražila je od predsednika Prvanova koji, prema Ustavu, potpisuje ukaze o imenovanju i razrešenju ambasadora da opozove sve diplomate koji su sarađivali sa bivšim komunističkim tajnim službama.

Uz obrazloženje za njihovu smenu, predsedniku države predložena su i imena ljudi koji treba da zamene kompromitovane ambasadore s prošlošću agenata.

Prethodno je Sobranje usvojilo deklaraciju o opozivu ambasadora, koji su sarađivali sa bivšim tajnim službama. Protiv su glasali poslanici iz redova Koalicije za Bugarsku sa Bugarskom socijalističkom partijom na čelu.

Prema toj odluci, u Bugarsku bi trebalo da bude vraćeno 35 ambasadora, čija je saradnja sa bivšim obaveštajnim službama objavljena u decembru prošle godine.

U zemlji su ili će biti vraćena i četiri generalna konzula, za koje je takođe utvrđeno su pripadali bivšim službama, ali njihovo imenovanje i razrešenje je u nadležnosti Ministarstva inostranih poslova.

Bugarska Komisija za lustraciju utvrdila je da je sa bivšim tajnim službama sarađivalo 192 aktuelnih diplomata.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.