Povučen Hitlerov vagon

Izvor: Vesti-online.com, 15.Dec.2011, 16:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Povučen "Hitlerov vagon"

Vagon “Beovoza” na kojem je iscrtan lik Adolfa Hitlera i kukasti krst povučen je iz saobraćaja, u toku dana je prefarban i već je vraćen u saobraćaj, saopštili su iz JP "Železnica Srbije". Poslednja dva dana ovaj voz “krstario” je Beogradom na zaprepešćenje brojnih sugrađana, a u preduzeću "Železnice Srbije" nisu bili upoznati da imaju vagon sa likom jednog od najvećih zločinaca 20. veka.

- Povukli smo spornu kompoziciju iz saobraćaja pre podne jer ranije >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << to nije bilo moguće da se ne bi remetio ustaljeni red vožnje. Svi koji su odgovorni za održavanje vagona biće kažnjeni - poručili su iz "Železnice" i izvinile se javnosti, posebno "onima kojima su povređena osećanja zbog toga što se u saobraćaju na beogradskim prugama našao voz sa iscrtanim nacističkim simbolima".

Železnice Srbije osudile su bilo kakvo isticanje nacističkih simbola i nacističko delovanje, ne samo kada je o železnici reč, već o bilo kojoj sferi društvenog života.

Fotografiju sa grafitom na kojem su nacrtani Hitler i kukasti krst na "Beovozu" napravio je jedan sugrađanin, inženjer Petar B. na stanici Vukov spomenik. Kaže da nije mogao da poveruje u to šta vidi, kao i da zato nije želeo da se vozi "Beovozom".

"Dva dana gledam Hitlera i kukasti krst na 'Beovozu' i to obično oko 16 sati, koji ide u pravcu Pančeva. Mnogi putnici zaobilaze taj vagon i neće da uđu na ta vrata. Ovo je više nego skandalozno da neko može da pusti vagone sa simbolima nacizma u saobraćaj. Video sam da se i drugi ljudi zgražavaju. A o počiniocu ovog nedela nemam komentar", rekao je Petar B.

U preduzeću "Železnice Srbije" kažu da prvi put čuju da su im nacistički simboli iscrtani na vagonu voza.

"Sve vozove proveravaju stručne službe i neverovatno je da se takav propust desio. Na mnogim našim vozovima nalaze se grafiti i te stvari ne možemo da predupredimo jer ne postoji video-nadzor, a u toku noći čuvari ne mogu da obiđu sve vozove, što pojedinici i grupe koriste za pisanje, šaranje, pa i pravljenje grafita", rekao je Nenad Stanisavljević, direktor Medija centra preduzeća "Železnice Srbije".

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.