Površina pod organskom proizvodnjom od 2012. uvećana tri puta

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Okt.2019, 15:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Površina pod organskom proizvodnjom od 2012. uvećana tri puta

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović izjavio je danas da je od donošenja Zakona o organskoj priozvodnji 2012. godine, površina pod organskom proizvodnjom u Srbiji uvećana tri puta, naročito zemljište pod voćem i povrćem.

Govoreći na forumu o organskoj poljoprivredi koji je organizovan u okviru sajma poljoprivrede "Zlatna jesen" u Moskvi, Nedimović je kazao da je prelazak sa komercijalne na organsku proizvodnju težak za poljoprivrednike, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << dodajući da Srbija iz tog razloga subvencioniše one koji žele da na taj način proizvode hranu.

Cilj je, navodi, da ih subvencioniše i više u odnosu na one koji se bave komercijalnom proizvodnjom.

Prema njegovim rečima, taj prelazak za poljoprivrednike je težak jer predstavlja veliki trošak i iziskuje vreme od godinu i po dana do tri godine.

"Srbija je označila zemljišta koja se bave organskom proizvodnjom i napravili smo registar kako bismo znali koliko kog poljoprivrednika da subvencionišemo i motivišemo organske proizvođače da prošire svoju proizvodnju", rekao je Nedimović na forumu.

Ističe da se svet u poslednjih 10 do 15 godina promenio, dodajući da potrošači sve više traže organske proizvode.

"Mi organske proizvode najviše prodajemo u Skandinaviju i u zemljama Zapadne Evrope, ali primećujemo da je sve više stanovnika koji žele da kupe tu robu, jer je to nešto što ide u korak sa rastom standarda stanovništva", ukazao je Nedimović.

Ističe da poljoprivreda u Srbiji predstavlja važnu granu koja našem BDP-u doprinosi 10 odsto, dodajući da Srbija nije veliki potrošač, ali da ima kapacitete da mnogo proizvede.

U tom smislu, dodaje, za razvoj organske proizvodnje Srbija koristi i najsavremenija tehnološka dostignuća kako bi razvila taj način proizvodnje hrane i najavio da će Srbija uvesti i elektronsko savetodavstvo.

To podrazumeva, objašnjava, da agronomi poljoprivrednicima elektronski daju savete o novinama u organskoj proizvodnji.

"Kritičari nam na to kažu: "Kako mislite poljoprivredniku da elektronski plasirate sve to?". Međutim, svaki farmer ima jedan pametan telefon koji je, koliko god to čudno zvuči, postao alat u poljoprivredi", rekao je Nedimović.

Navodi da je teško menjati tradicionalnu poljoprivredu u modernu, jer, kaže, još uvek među 542.000 poljoprivrednika u Srbiji ima onih koji kažu "meni je moj deda ili tata tako rekao".

Forum o organskoj proizvodnji otvorio je premijer Rusije Dmitrij Medvedev koji je kazao da je i toj zemlji organska hrana u fokusu i da će proizvodnja ubuduće biti usmerena u tom pravcu, dodajući da rusko tržište sve više traži zdrave i "čiste" proizvode.

Osim ministra Nedimovića, na forumu su govorili i generalni direktor Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO) Đu Dungju, zamenik predsednika Vlade Rusije Aleksej Gordejev, ministar poljoprivrede Rusije Dmitrij Patrušev i drugi.

Srbija je izabrana za zemlju partnera na najznačajnijem sajmu poljoprivrede u Moskvi, "Zlatna jesen", koji je počeo danas i trajaće do 12. oktobra, a tokom ta četiri dana predstaviće se više od 1.800 izlagača iz 60 ruskih regiona i 15 zemalja sveta.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede sa Privrednom komorom Srbije organizuje nastup srpskih privrednika na sajmu "Zlatna jesen", među kojima su Zlatiborac, Karneks, PDM Agro-fruit, Sirmium fruit, Agroeksim, Premier rakija, Agro papuk, Evro kalem.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.