Izvor: B92, 07.Mar.2000, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Povredjeno preko 40 gradjana Kosovske Mitrovice i vojnika KFOR-a

Preko 40 gradjana Kosovske Mitrovice i vojnika iz francuskog sastava KFOR-a su povredjeni u utorak u incidentu u severnom delu Kosovske Mitrovice javlja B2-92. Medjutim, vesti koje su tokom dana stizale do Beograda i dalje ne daju jasnu sliku kako je doslo do incidenta i sta se sve dogadjalo. Agencije su najpre prenele da su tri eksplozije odjeknule oko 12 casova u Bosnjackoj mahali u severnom delu grada. Posle 13 casova na istom mestu odjeknula je i cetvrta eksplozija. Kako javlja Beta, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << iz pravca Bosnjacke mahale se do 14 casova cula sporadicna pucnjava a vise stotina Srba okupilo se oko jednog od mostova. Porucnik Fabris Turso iz pres sluzbe KFOR-a u Mitrovici, medjutim, rekao je u rano popodne Radiju B2-92 da je istraga u toku i da KFOR u tom trenutnku jos ne raspolaze preciznim podacima kako je do incidenta doslo. Porucnik Turso je programu B2-92 preneo, medjutim, sledece informacije:

"U 12:45 h doslo je do svadje izmedju Srba i Albanaca blizu istocnog mosta u severnom delu grada. To je izazvalo okupljanje gradjana i neki ljudi su, ne znamo koji, pucali u masu. Lakse je povredjeno 16 francuskih vojnika od kojih je 6 zadrzano u bolnici. Takodje znamo da je lakse povredjeno 6 Albanaca - jedna zena i petorica muskaraca i oni su odvedeni u marokansku bolnicu. Takodje, znamo da ima povredjenih Srba ali ne znamo njihov broj niti koje vrste povreda imaju", rekao je porucnik Fabris Turso.

Portparol UNMIK-a u Kosovskoj Mitrovici Filip Pako izjavio je Si-En-En-u da su nemiri u ovom gradu poceli nakon svadje izmedju grupe albanskih i srpskih mladica. "Jedan Albanac pucao je iz lovacke puske na Srbina i povredio ga, nakon cega su drugi Albanci bacili dve rucne bombe na pripadnike Kfora", rekao je Pako.

Povredjeni Srbi smesteni su u bolnicu u severnom delu grada a dezurni lekar Sinisa Milic je izneo sledece podatke:"Primili smo dvadeset jednog na hirurgiju, osam su na ortopediji u sok sobi - radi se o povredama glave, ekstrmiteta gornjih i donjih, sa velikim brojem gelera. Povrede su izazvane eksplozivnom naravom - rucnim bombama. Tesko je povredjen Spasojevic Dragan, koji je trenutno u sali. Svi su ostali van zivotne opasnosti i u fazi su oporavka", izjavio je Lekar Sinisa Milis.

Prema podacima KFOR-a u Mitrovici je popodne bilo mirno, ali kako prenose izvestaci napetost u severnom delu grada je bila i dalje velika. Zbog incidenata je otkazana poseta vrhovnog komandanta NATO-a za Evropu, americkog generala Veslija Klarka severnom delu grada prenosi AP.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.