Povratnik na dedovinu

Izvor: RTS, 27.Jun.2019, 10:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Povratnik na dedovinu

Tridesetjednogodišnji Vlasotinčanin Miloš Tričković, profesor fizičke kulture, vratio se na imanje svog dede i podigao zasade voća. Sa šestoricom drugova osnovao je i zemljoradničku zadrugu "Rosulja".
Uz jaku volju, upornost, ogroman rad i podršku roditelja Miloš polako obnavlja i dedinu kuću i imanje. Na hektaru i po u planinskom selu Crnoj Bari gaji jagode, maline, kupine, šljive, jabuke. Napravio >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je letnjikovac, sagradio bazen za navodnjavanje i postavio sisteme kap po kap. Ulaganja su kaže velika, ali se nada da će se isplatiti.
 
"Ove godine mislim da je došlo vreme da treba da počinje da se naplaćuje taj trud i rad. Mislim da će sve više i više mladi da dolaze da obnavljaju svoju dedovinu jer mislim da je tu budućnost", kaže Miloš Tričković, voćar iz Crne Bare.
Zadovoljan je prinosima i kvalitetom malina. Početkom avgusta stižu i kupine. Za berbu angažuje petnaestak radnika.
"Većina nas su studenti, neki su već i završili. Mi smo ovde došli da zaradimo", kaže Anđela Stanković.
Nedavno je u zakup uzeo 5 hektara državnog zemljišta. Umesto korova ovde će biti zasadi vinove loze, krušaka i dunja. Miloš i još šestorica njegovih dugogodišnjih prijatelja udružili su znanje i novac i osnovali zadrugu "Rosulja". Iz različitih su sela, većina sa fakultetskom diplomom i istom željom da unaprede voćarsku proizvodnju.
"Ljubav prema poljoprivredi nas gura za sad. Moramo da radimo i dodatne poslove kako bi sve to uspeli da izguramo", kaže Nikola Stojanović, student PMF-a i voćar iz Ravnog dela.
"Mi smo se uvek i kao drugovi našli jedan drugome, pomagali", kaže Nenad Dimitrijević, inženjer šumarstva i voćar iz Svođa. "Zadrugarstvo je nešto što je neophodno u daljoj poljoprivredi."
Ovi mladi proizvođači i zadrugari planiraju da uz pomoć podsticaja države pokrenu proizvodnju voćnih rakija. Projekat je spreman samo još da obezbede 7 i po miliona dinara za opremu. Do kraja godine Miloš se nada da će zaploviti i u bračne vode.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.