Izvor: Blic, 19.Jan.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Povratnici žive uz lampe i sveće

ZVORNIK - Delegat u Veću naroda RS i predsednik OO SDP BiH Zvornik Fadil Banjanović uputio je zahtev ministru za ljudska prava i izbeglice BiH Safetu Haliloviću i entitetskim ministrima za izbegle i raseljene Edinu Mušiću i Omeru Brankoviću za pomoć da 134 povratnička domaćinstva u opštini Zvornik što pre budu priključena na niskonaponsku mrežu.

- Na prostoru opštine Zvornik mnogo je urađeno na izgradnji stambenih jedinica i infrastrukture, negde ima i ulična rasveta, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ali je katastrofalno da nije izdvojeno 200.000 KM da se i ove kuće priključe na mrežu već ljudi žive uz sveće ili su kablovima doveli struju od komšija. U pitanju je oko 700 ljudi, a po mojim informacijama takvih domaćinstava u BiH je oko 3.000. Zna se koliko novca dolazi u BiH i da ova tri ministarstva imaju više stotina miliona maraka za infrastrukturu i pomoć izbeglicama. Bolje da ne uradimo četiri kilometra asfalta, a da pomognemo ovim porodicama. Zvornik ima najviše povratnika i napravio je najveći napredak ka pomirenju i nije zaslužio da povratnici i danas žive bez struje. Ako se ovaj problem ubrzo ne reši mi ćemo blokirati ministarstva i vlade - najavio je Banjanović.

On kaže kako da „nema ništa protiv" lokalne elektrodistribucije jer električari i opština ne mogu ništa mimo propisa, ali ministarstva mogu da pokrenu stvar sa mrtve tačke.

- Ministarstva treba da ulože novac u održiv povratak. Kako i o kojoj Evropskoj uniji pričamo ako naša deca i danas uče uz sveće, dok neki pojedinci uživaju u luksuzu - zapitao se Banjanović.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.