Povratkom vinila u modu, ljubitelji muzike brišu prašinu s gramofona

Izvor: Nezavisne Novine, 14.Okt.2015, 23:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Povratkom vinila u modu, ljubitelji muzike brišu prašinu s gramofona

Povratak vinila u modu obezbjeđuju bendovi koji svojim novim albumima pozivaju ljubitelje zvuka da obrišu prašinu sa starih gramofona.

Činilo se da će gramofonske ploče otići u istoriju, ali već nekoliko godina prodaja i proizvodnja vinila raste, bez obzira na činjenicu da pada sveukupna prodaja albuma.

Vinil se vratio na velika vrata. Iako su ga mnogi odavno otpisali, u 2014. godini zabilježio je porast prodaje od čak 52 odsto u SAD, dok je u Velikoj Britaniji >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << pokrenuta i službena top-lista prodatih ploča.

Sve više ljubitelja muzike obilazi "berze" i prodavnice ploča. A kod nas ploče se mogu kupiti uglavnom kod kolekcionara na pijacama ili putem interneta.

Muzički entuzijasti navode da je držanje omota ploče, okretanje strane i njeno pažljivo slušanje jedan poseban doživljaj koji nosi određenu težinu. Naravno, to donosi i koncentraciju na slušanje jer nema preskakanja pjesama, zato što se ploča sluša od početka do kraja.

Đurica Štula iz benda "Sopot" smatra da je za istinske zaljubljenike i muzičke obožavaoce sigurno posebna stvar slušanje ploča.

"Smatram da na ovaj način muzičari mogu obezbijediti neku svjetliju budućnost, jer sladokusci sigurno neće žaliti novac za omiljenu ploču, ali problem piraterije još je prisutan i protiv toga se teško boriti", dodaje Štula.

U svijetu "skidanja" pjesama, na vinilu je izašao album "Uf" "Discipline kičme", "Kokainka" benda "Zbogom, Brus Li", kao i "Uzbuna" "Riblje čorbe".

"Smatram da treba koristiti sve dostupne alate i kanale da bi emocije koje ste generisali u studiju došle do ljudi kojima to potencijalno znači", dodaje Štula.

Muzička industrija pokušava da pronađe način da ponovo funkcioniše i pritom prodaju albume "Stonsa", "Bitlsa" i razna druga reizdanja na vinilu, i na taj način pokušava da kroz ponovno i luksuzno pakovanje vrati uloženi novac.

"U 'Sopotu' smo razgovarali na tu temu, naravno da bismo izdali album na vinilu, ali u nekoj budućnosti kada bi bilo više nastupa po inostranstvu, onda bi i to imalo smisla", naglašava Štula.

U svijetu se njeguje tradicija puštanja muzike na gramofonima, pa tako austrijska prijestonica Beč ima desetine ovakvih prodavnica.

Veću potražnju i proizvodnju ploča prošle godine pratili su i proizvođači gramofona.

Prema podacima američkog Udruženja potrošača elektronike "Consumer Electronic Association", broj prodatih gramofona 1989. godine iznosio je 1,8 miliona i do 2006. godine taj broj je pao na 275.000. Prošle godine broj prodatih gramofona naglo je porastao na pola miliona. Danas postoji više od 60 proizvođača gramofona u svijetu, što je njihov najveći broj u hi-fi istoriji analognog zvuka.

Kako bi gramofone približili i iPod generaciji, neki proizvođaći su počeli proizvoditi gramofone sa USB priključcima koji omogućuje presnimavanje zvučnih zapisa sa ploče u digitalni oblik.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.