Povratak u svet mašte i detinjstva

Izvor: Danas, 16.Dec.2015, 14:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Povratak u svet mašte i detinjstva

Manifestacija „Trg bajki“ otvorena je, po prvi put, juče ispred Ustanove kulture „Vuk Karadžić“ i Opštine Zvezdara i trajaće do 15. januara. Na otvaranju ove manifestacije nastupio je dečiji hor OŠ „Jelena Ćetković“ i „Veljko Dugošević“, naša najlepša igračka grupa „Una Saga Serbica“, kao i Kristina Savić i Marina i Marija Gobović. Nakon svečanog otvaranja, prikazana je bajka „Nemušti jezik“.

U okviru ove manifestacije svakodnevno će se >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << igrati srpske narodne bajke namenjene kako deci, tako i onima koji se osećaju kao deca, kao svojevrsni povratak u svet mašte i detinjstva. Naši sugrađani imaće priliku da se na najlepši način upoznaju i uživaju u našoj tradicionalnoj kulturi i promociji nacionalnih proizvoda. U prazničnoj atmosferi i dekoraciji najmlađi će imati priliku da uživaju u predstavama nekih od najpoznatijih bajki, a oni malo stariji da ih se prisete. U „Kući bajki“ izvodiće se bajke „Devojka brža od konja“, „Zlatna jabuka i devet paunica“, „Nemušti jezik“, „Čardak ni na nebu ni na zemlji“ i „Aždaja i carev sin“. Pored bajki, svakog dana biće organizovan raznovrstan edukativno?zabavni program i brojne kreativne radionice. Centralni prostor igre je drvena koliba, tkz. „Kuća bajki“, oko koje će biti postavljene kućice, klupe i ostali dekorativni elementi od drveta, u kojima će se predstavljati stari srpski zanati i rukotvorine. Tokom trajanja čitave manifestacije, biće angažovani brojni animatori, žongleri i ulični svirači, a svi sadržaji ove manifestacije su besplatni.

Gradski menadžer Goran Vesić pozvao je svu decu da zajedno pokrenu magični svet bajki. „Ovo je povratak u svet mašte i detinjstva. „Trg bajki“ je magično zasijao. Želim da svi zajedno čekamo Novu godinu na „Trgu bajki“. Takođe, želim da čujete puno bajki na ovom Trgu. Neka zatreperi iskonska poezija u bajkama“, izjavio je Vesić, čestitajući svima Novu godinu.

Direktor Ustanove kulture „Vuk Karadžić“ Svetislav Goncić izrazio je nadu da će se deca lepo provesti na „Trgu bajki“. „Svakog dana od 12 sati biće raznovrsnih programa, a od 17 sati naše najlepše bajke. Kažu da bajka dolazi iz sna, a sada počinje i naša bajka. Drago mi je što ćemo se radovati zajedno. Divno je biti u društvu dece. Želim svoj deci da budu zdravi, veseli i srećni. Sve ovo ne bi bilo moguće bez drugara iz Opštine Zvezdara, koji su se mnogo potrudili. Ovo je nova pozicija, jer u ovom delu grada nije bilo ovakvih događaja. Ideja je bila da u pripovedačko?igračkoj formi predstavimo naše najlepše bajke. Recimo, bajka „Devojka brža od konja“ je toliko lepa, a ozbiljna. Sve su to same metafore, kovane kroz mnogo godina. Ideja je bila da se svi setimo toga. Roditelji gledaju ovu bajku sa setnim osmehom. Pored bajki, svakog dana će biti besplatnih radionica i edukativnih programa“, rekao je Goncić.

Nastavak na Danas...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.