Povratak otpisanih sudija

Izvor: B92, 10.Avg.2011, 12:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Povratak otpisanih sudija

Beograd -- Iako su obavezni da počnu sa radom do 28. avgusta, većina od ponovo izabranih sudija već se javila u sudove u koje su raspoređeni, piše "Politika".

Većina od 34 sudije, koje je Visoki savet sudstva vratio na posao, već su počeli da rade. Oni su, kako piše taj list, bez posla bili punih 19 meseci, od 1. januara 2010, nakon što nisu prošli opšti izbor sudija u decembru 2009.

Čim su krajem jula saznali da je VSS usvojio njihove prigovore, ponovo izabrane >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sudije čekale su da odluka bude objavljena u "Službenom glasniku", pa su već u prvoj nedelji avgusta došli na svoja radna mesta u novoj mreži sudova.

Usvajanjem prigovora neizabranih sudija, VSS je istovremeno doneo i odluku o njihovom izboru na stalnu sudijsku funkciju i rasporedio ih u sudove za koje su konkurisali, i to bez obzira na raniju odluku o broju sudija u sudovima, jer ta odluka, kako je propisano, ne može biti prepreka da se na posao vrate sudije koje su pred komisijama VSS ovog leta dokazale da su stručne, sposobne i dostojne da budu delioci pravde.

Odluka Visokog saveta sudstva o izboru i raspoređivanju novih-starih sudija objavljena je 29. jula u "Službenom glasniku". Taj datum smatra se danom izbora ovih sudija, a oni "stupaju na funkciju u roku od 30 dana od dana izbora".

Sudije iz manjih mesta raspoređene su u najbliži osnovni ili viši sud, u zavisnosti od toga da li su ranije radili u opštinskom ili okružnom sudu, a dvoje su dobili posao u apelacionim sudovima. Privredne sudije vraćene su u privredne sudove.

Tako su beogradski sudovi, povratkom otpisanih, dobili šest novih sudija. U Novom Sadu, Nišu i Kraljevu dobilo je posao po troje vraćenih sudija, a u Kragujevcu četvoro. Užice, Čačak, Požarevac i Zaječar imaju po dve nove sudije, a po jednog Subotica, Negotin, Kruševac, Paraćin, Valjevo, Leskovac i Vranje.

Do sada je 246 sudija izašlo na ročište pred dve komisije VSS, ali još nije zakazan datum naredne sednice, na kojoj će o njima biti donete odluke, dok je pre 19 meseci ostalo bez posla ukupno 837 sudija.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.