Povratak crkvene imovine od strateškog značaja za Srbe

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Avg.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Povratak crkvene imovine od strateškog značaja za Srbe

TREBINJE - Vraćanje imovine Srpskoj pravoslavnoj crkvi biće trajno pitanje Republike Srpske sve dok se na nivou BiH ne donesu zakonski propisi koji će obavezati vlast u BiH da se imovina vrati pravim vlasnicima, jer je to od strateškog i nacionalnog interesa za srpski narod, istakao je danas u Trebinju predsjednik Kluba srpskih delegata u Veću naroda RS Staša Košarac.

"Zatražićemo da se pitanje vraćanja crkvene imovine reši na kvalitetan zakonski način, u čemu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << će značajnu ulogu imati i predstavnici SPC koji do sada nisu bili u poziciji da kažu njihov stav o tom pitanju", rekao je Košarac nakon sastanka sa episkopom zahumsko-hercegovačkim i primorskim Grigorijem.

On je dodao da će rešenje ovog problema biti zatraženo posredstvom međureligijskog veća i srpskih predstavnika u BiH.

Košarac je izneo stav da "ključnu ulogu u nacionalnoj devastaciji srpskog naroda imaju federalne i kantonalne vlasti i da apsolutno nemaju pravo da ne čine ništa po pitanju vraćanja imovine SPC i njenim vernicima, čija je vrednost mnogo velika".

Košarac: Muke u Sarajevu oko imovine

"Najveće maske su u Sarajevu, gdje još nije vraćena, između ostalih, imovina na kojoj se nalazi Ekonomski fakultet, a na kome rade lideri političkih partija koji zastupaju multietičnost, a ništa apsolutno ne čine da se imovina vrati kome pripada", naglasio je Košarac i dodao da, pre svega, misli na Zlatka Lagumdžiju koji zastupa, kako je rekao, kvazimultietičnu politiku.

Pozdravljajući vraćanje jednog broja objekata SPC u Mostaru, Košarac je rekao da to nije dovoljno, jer SPC u tom gradu ima 150 objekata koji treba da joj budu vraćeni.

„Istrajaćemo u našoj inicijativi"

"Iako smo uvereni će proces vraćanja imovine ići veoma sporo zbog političke situacije i političkih lidera u FBiH, istrajaćemo u našoj inicijativi da se vrati imovina u Sarajevu, Mostaru, Gračanici, Tuzli i svuda gdje je ima", istakao je Košarac, dodajući da druge verske zajednice tih problema nemaju u RS.

Predstavnici Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske rekli su novinarima da vladika Grigorije nije u mogućnosti da da izjavu zbog neodložnih obaveza nakon sastanka.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.