Povraćaj subvencija zbog kršenja ugovora

Izvor: RTS, 01.Nov.2013, 17:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Povraćaj subvencija zbog kršenja ugovora

Pokrenut postupak povraćaja subvencija od osam investitora koji nisu ispunili obaveze o otvaranju novih radnih mesta.

Ministarstvo privrede Srbije saopštilo je je od osam investitora koji nisu ispunili obaveze o otvaranju novih radnih mesta započelo naplatu bankarskih garancija za subvencije u vrednosti od 1,4 miliona evra.

Odluku da se pokrene procedura za povraćaj subvencija Ministarstvo privrede je donelo jer investitori nisu ispunili obaveze preuzete investicionim >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << programom i potpisanim ugovorima, koji su, podseća se, nedavno i raskinuti.

Tih osam investora je za novac dobijen od države od 2009. do 2012. godine, kroz subvencije za zapošljavanje novih radnika, kao i otvaranje i proširenje proizvodnih kapaciteta, bilo u obavezi da investira 24,8 miliona evra i otvori 739 novih radnih mesta.

Postupci za povraćaj subvencija su pokrenuti za novac koji su dobili "Alfa propertis" iz Beograda, kragujevački "Srbija Industrial Solušns", BTR EXP Boljevac, "Nišprodukt" iz Niša, "Fortis properis iz Ćuprije, "Vumo" iz Ugrinovaca, "Mecen Evropa Teh" iz Novih Banovaca i "Margariteli-inter-kop" iz Kosjerića, koji se sad zove "Prag-produkt" Kosjerić.

Ti investitori su, kako ističe Ministarstvo privrede Srbije, godinama beskamatno koristili budžetski novac preko leđa poreskih obveznika, umesto da te subvencije dovedu do otvaranja novih radnih mesta.

"Takav 'investicioni komoditet' omogućen je izostankom kontrole institucija i postupcima neodgovornih pojedinaca, koji su uglavnom bili praćeni diskrecionim procedurama i ugovorima na štetu države", ističe srpsko ministarstvo privrede.

Ocenjuje se da se "čudan stepen političke odgovornosti pojavio tek u avgustu ove godine kada je tadašnje Ministarstvo finansija i privrede (na čijem je čelu bio Mlađan Dinkić) raskinulo čak sedam problematičnih ugovora".

"Interna kontrola, koju od septembra meseca sprovodi Ministarstvo privrede, pokazuje da su računi pojedinih investitora sa kojima je raskinut ugovor u neprekidnoj blokadi duže od godinu dana", ističe Ministarstvo privrede.

Dodaje sa da pojedini investitori ni nakon prolongiranja rokova i smanjenja obima obaveza u pogledu investicije i broja zaposlenih, nisu zaposlili nijednog novog radnika, iako su po ugovoru bili dužni da to učine.

"Sve ovo otvara pitanje dosadašnjeg izostanka efikasne kontrole i namenske upotrebe subvencija koje su iz budžeta poklonjene investitorima na beskamatno korišćenje", navodi Ministarstvo privrede Srbije, ističući da će insistirati i raditi na uspostavljanju i jačanju mehanizama kontrole realizacije ugovorenih obaveza.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.