Povodom Svetskog dana knjige - nepoznati primerci Andrićevih knjiga

Izvor: Blic, 18.Apr.2012, 22:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Povodom Svetskog dana knjige - nepoznati primerci Andrićevih knjiga

Povodom Svetskog dana knjige, 23. aprila, Biblioteka grada Beograda organizuje akciju "Svi smo u biblioteci" i izložbu "Ivo Andrić: neobična bibliografska izdanja" u Pozajmnom odeljenju, najavila je danas biblioteka.

U okviru akcije "Svi smo u biblioteci", u periodu od 11 do 12 sati, u Pozajamnom odeljenju gradske biblioteke građane će učlanjivati i preporučivati knjige predsednik Olimpijskog komiteta Vlade Divac, pisac Mirjana Bobić Mojsilović i muzičar Nebojša Nele >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Karajlić, kao i glumci Dragan Nikolić, Milena Dravić, Voja Brajović, Milica Mihajlović, Andrija Milošević, Suzana Petričević, Ljubomir Bulajić.

Tog dana građani će moći da se učlane uz popust od 50 posto u čitavoj mreži Biblioteke grada Beograda. U podne biće otvorena izložba "Ivo Andrić: neobična bibliofilska izdanja".

Na izložbi, upriličenoj višestrukim povodom - Svetski dan knjige, 120 godina od rođenja Ive Andrića, Deset godina od osnivanja Srpskog bibliofilskog društa - prvi put će biti predstavljeni široj javnosti nepoznati primerci knjiga koje je napisao srpski nobelovac.

Reč je o raritetnim primercima, vlasništvu članova Srpskog bibliofilskog društva, na kojima su Andrićeve posvete, kao i o prevodima objavljenim širom sveta, pa i na nama egzotičnim jezicima.

Posebno mesto na ovoj izložbi zauzimaju knjige "Na Drini ćuprija" - lični primerak samog Andrića, na kojoj je on svojeručno, olovkom, pisao predloge naziva za svako od 24 poglavlja, kao i primerak prvog izdanja knjige "Ex ponto" iz 1918.

godine, štampanog u samo 125 primeraka, na kome je piščeva posveta.

Izložba je organizovana u saradnji Biblioteke grada Beograda i Srpskog bibliofilskog društva.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.