Povišica državnim službenicima

Izvor: RTS, 25.Nov.2010, 20:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Povišica državnim službenicima

Zaposleni u državnim organima, čije su plate manje od republičkog proseka, od januara mogu da očekuju povećanje zarada od 17 do 40 odsto, najavio ministar Milan Marković.

Najniže plate državnih službenika, biće povećane od januara sledeće godine, najavio je ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković. Za to je u budžetu obezbeđeno više od milijardu i po dinara za narednu godinu.

Povećanje zarada predviđeno je predlogom izmena zakona >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << o platama državnih službenika, a o svemu je postignut dogovor sa Sindikatom uprave Srbije.

Povećanje zarada odnosi se na administrativce u državnoj upravi koji imaju platu manju od republičkog proseka, koji iznosi 34.540 dinara. Korekcijom koeficijenata biće obuhvaćeni službenici od mlađeg referenta do saradnika, zatim vozači, kuriri, domari.

"To su ljudi koji žive u Beogradu sa platama od 12.000 do 25.000 dinara. Do sada je raspon plata bio 1 naprema 9. Ovim zakonom taj raspon se smanjuje na 1 naprema 6 i to na taj način što će najniže plate da se povećaju, tako da će sada najniža zarada biti 16.000 dinara, a ova od 25.000 biće 30.000 dinara", rekao je ministar Marković.

Ministar za državnu upravu, međutim, nije dao precizan odgovor koliko je novca tačno izdvojeno za povećanje plata, kao ni koliko je službenika u državnoj upravi u međuvremenu dobilo otkaze, prema dogovoru sa MMF-om.

U Sindikatu uprave Srbije kažu da će izmene zakona poboljšati materijalni položaj najugroženijih u državnoj upravi.

"Za nas je od itekako velike važnosti, imajući u vidu da ćemo na taj način biti u mogućnosti da kao socijalni partneri rešimo i pitanja i ostalih bonusa i naknada za koje je  zainteresovan sindikat", rekao je predsednik Sindikata uprave Srbije Njegoš Potežica.

Izmene Zakona o platama državnih službenika, parlament bi trebalo da usvoji do kraja godine.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.