Poverenik traži od Skupštine odlaganje primene Zakona o zaštiti podataka o ličnosti

Izvor: NoviMagazin.rs, 02.Avg.2019, 15:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poverenik traži od Skupštine odlaganje primene Zakona o zaštiti podataka o ličnosti

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović zatražio je danas od predsednice Skupštine Srbije jednogodišnje odlaganje primene novog Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, odnosno da 1. septembra 2020. godine, kako bi se pripremile institucije i obezbedili kapaciteti za njegovo sprovođenje.

Poverenik je, u pismu upućenom predsednici Skupštine Maji Gojković, istakao da novi Zakon o zaštiti podataka o ličnosti predstavlja veliki >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << izazov za brojne organe vlasti koji nemaju dovoljno kapaciteta da odgovore obavezama koje nameće zakon, ali i za kompanije.

On je ocenio da je dodatno vreme potrebno i za podizanje svesti o značaju, obavezama ili pravima lica, kao i za ulaganje u informacione tehnologije i bezbednost podataka.

Na sajtu Poverenika se navodi i da primena novog zakona iziskuje organizacione izmene u instituciji Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, kako u pogledu broja službenika, tako i u pogledu podizanja kapaciteta struke.

Zakon o zaštiti podataka o ličnosti je usvojen početkom novembra prošle godine, a primena je trebalo da počne 21. avgusta ove godine.

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović izrazio je juče bojazan da ne samo institucija Poverenika, već i drugi neće biti spremni za primenu tog zakona.

On je naveo da je potrebno povećati broj zaposlenih i izvršilaca u toj instituciji, jer novi zakon uvodi neke, kako je rekao, potpuno nove poslove i nadležnosti.

Dodao je da su to specifične oblasti gde je teško naći stručnjake.

Marinović je naveo da je neophodno menjati Zakon o slobodnom pristupu informacijama, jer ima u sebi neke, kako je ocenio, kontradiktornosti koje su sprečavale njegovu efikasnu primenu.

Kao neke od nedostataka, Marinović je naveo da građani pored ostalog ne razumeju koje informacije mogu da traže, čije su nadležnosti, odnosno kome da se obrate.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.