Poverenik rešio 93 odsto žalbi

Izvor: Beta, 19.Jun.2014, 15:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poverenik rešio 93 odsto žalbi

BEOGRAD, 19. juna 2014. (Beta) - Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić izjavio je u četvrtak da je njegova kancelarija uspešno rešila skoro 93 odsto zahteva gradjana za pristup informacijama u 2013. godini.

U oko dve trećine slučajeva nije bilo potrebno donositi rešenje, već je organ vlasti reagovao odmah nakon što ga je poverenik kontaktirao, rekao je Šabić na predstavljanju godišnjeg izveštaja o radu u Palati Srbije. >> Pročitaj celu vest na sajtu Beta <<

Poverenik je istakao da izvršna vlast u poslednje tri godine nije pokrenula ni jedan prekršajni postupak zbog kršenja Zakona o slobodnom pristupu informacijama, iako je bilo "na hiljade" takvih slučajeva.

On je poručio da je neophodna izmena tog zakona, iako je od stručnjaka iz Evrope i Kanade proglašen za najbolji na svetu, da bi se prilagodio promenama koje su se dogodile u pravnom sistemu Srbije.

Kako je istakao, poverenik može da izrekne samo male novčane kazne od 20.000 dinara organima koji se ogluše o zakon, što ta tela plate iz svog budžeta, javnim novcem.

Po pitanju zaštite podataka o ličnosti, kancelarija poverenika utvrdila je da policija i sve bezbednosne strukture imaju velik pristup podacima o komunikaciji gradjana.

Takodje, svega 15 odsto provajdera internet usluga je istinito odgovorilo na pitanje poverenika koliko dugo čuvaju podatke o korisnicima, što je Šabić ocenio "zabrinjavajućim".

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Šabić: Rešeno 93 odsto zahteva građana

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Jun.2014

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić izjavio je danas da je njegova kancelarija uspešno rešila skoro 93 odsto zahteva građana za pristup informacijama u 2013. godini.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.