Poverenik o plasmanu Srbije na listi Indeksa vladavine prava

Izvor: RTS, 02.Feb.2018, 16:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poverenik o plasmanu Srbije na listi Indeksa vladavine prava

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić smatra da je loš plasman Srbije na listi Indeksa vladavine prava, nevladine organizacije "World Justice Project" veoma ozbiljno upozorenje.
Na listi 113 država iz celog sveta, Srbija se našla na 76. mestu i pala je za dve pozicije.

"World Justice Project" beleži da je indeks vladavine prava opao u 38 >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << zemalja, u odnosu na prethodno istraživanje.
Prema indeksu, koji meri poštovanje osnovnih principa pravde, Srbija je dobila ocenu 0,5 na skali od 0 do 1, a najlošije je rangirana po faktoru "ograničenje ovlašćenja vlasti".
"Od objavljivanja prethodnog indeksa, u oktobru 2016, većina zemalja je ocenjena lošije u toj oblasti, ograničenja ovlašćenja vlasti, kao i oblasti ljudskih prava i građanske i krivične pravde", navodi se u izveštaju "World Justice Project -a".
Srbija je najbolje ocenjena, i napredovala je, po pitanju bezbednosti, a maksimalnu ocenu dobila je u kategoriji - "odsustvo građanskog sukoba".
U kategoriji "otvorenost državnih institucija", ocena za našu zemlju je 0,47, a za dostupnost zakona i dokumenata vlasti 0,53.
"Nužne izmene i dopune Zakona"
Poverenik tim povodom u saopštenju podseća da je, u skladu sa svojim nadležnostima, više puta upozoravao na brojne probleme u oblasti slobode pristupa informacijama i zaštite podataka o ličnosti.
Dodaje da su, i pored relativno dobrih rezultata u primeni Zakona o slobodnom pristupa informacijama od javnog značaja, nužne neke izmene i dopune ovog zakona.
Slično i gore stanje je s novim Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti, čiji je Nacrt, a o kojem je okončana javna rasprava, po mišljenju poverenika, daleko ispod prihvatljivog nivoa.
Podseća da je upozoravao na to da su predlozi nekih zakona, poput Zakona o odbrani, Zakona o nacionalnom registru DNK, Zakona o BIA u suprotnosti sa demokratskim standardima ljudskih prava, odnosno odredbama Ustava Srbije.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.