Poverenica o značaju rodne ravnopravnosti u obrazovanju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Dec.2018, 15:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poverenica o značaju rodne ravnopravnosti u obrazovanju

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković kaže da je rodna ravnopravnost na polju obrazovanja je izuzetno važna, zato što je to društvena oblast u kojoj možete najviše da uradite.

"Tu se tu se počinje sa sistemskim otklanjanjem rodne neravnopravnosti kako bismo u budućim generacijama imali jednu drugačiju sliku", rekla je poverenica na Okruglom stolu na kome je razmatran Nacrt akcionog plana za postizanje rodne ravnopravnosti Pravnog fakulteta Univerziteta >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u Beogradu.

Vrlo je važno što se rodni balans promoviše baš na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu, smatra Jankovioć, te dodaje da jhe taj fakultet rasadnik budućih nosilaca pravosudnih funkcija, a često i ministara, narodnih poslanika i drugih donosilaca odluka u javnom i političkom životu.

Janković je istakla da su aktivnosti predviđene Nacrtom akcionog plana u skladu sa više preporuka mera koje je dao Poverenik u svom Godišnjem izveštaju i da doprinose unapređenju ravnopravnosti u visoko obrazovnim ustanovama.

Ona je podsetila i da je tema ovogodišnjem takmičenja u simulaciji suđenja iz oblasti diskriminacije, koje tradicionalno organizuje institucija Poverenika, a na kom je pobedio tim studenata Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, bila upravo iz oblasti rodne ravnopravnosti.

Nacrt, pored ostalog, predviđa niz konkretnih aktivnosti, kao što su analiza prisustva rodnih stereotipa i predrasuda u nastavnom programu i kod nastavnog osoblja, efikasnije sprečavanje polne diskriminacije i seksualnog uznemiravanja studenata i zaposlenih, rodno ravnopravno razvijanje kadrova ili pomirenje profesionalnih i porodičnih dužnosti.

Konferenciju je otvorio dekan Pravnog fakulteta, profesor Zoran Mirković, a na otvaranju su još govorili i rektorka Univerziteta u profesorka Ivanka Popović, šef odeljenja za demokratizaciju OEBS u Srbiji Džon Klejton, upravnica Instituta društvenih nauka i Centra za ljudska prava profesorka Ivana Krstić i potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović.

Nacrt akcionog plana su predstavili profesori Dragica Vujadinović, Tanasije Marković i Ljubinka Kovačević.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Poverenica Janković o značaju rodne ravnopravnosti u obrazovanju

Izvor: Blic, 17.Dec.2018

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković kaže da je rodna ravnopravnost na polju obrazovanja izuzetno važna, zato što je to društvena oblast u kojoj možete najviše da uradite.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.