Izvor: NoviMagazin.rs, 16.Mar.2016, 16:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poverenica: Više prijavljenih slučajeva diskriminacije na osnovu pola

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković navela je u Redovnom godišnjem izveštaju, da je u 2015. godini bilo oko 20 odsto više pritužbi, od čega najviše zbog diskriminacije na osnovu pola, saopštila je danas služba Poverenika za zaštitu ravnopravnosti.

Kako se navodi u saopštenju, porast broja pritužbi ukazuje da se diskriminacija sve više prepoznaje, kao i da je institucija poverenika vidljivija u javnosti.

"Pored diskriminacije na osnovu >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << pola, građani su se žalili zbog diskriminacije na osnovu nacionalne pripadnosti, invaliditeta i starosnog doba", navodi se u saopštenju.

U Izveštaju piše i da se najveći broj pritužbi odnosio na diskriminaciju u postupku zapošljavanja ili na poslu, ali i pred organima javne vlasti i prilikom pružanja javnih usluga, korišćenja objekata i površina.

U toku prošle godine, zbog usvajanja Zakona o načinu određivanja maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru, diskriminaciji su najviše bile izložene žene, ali i osobe sa invaliditetom kao i pripadnici romske nacionalne manjine, navodi se u ovom dokumentu.

U izveštaju je dato 19 preporuka za suzbijanje dikriminacije i unapređenje ravnopravnosti, kao što su uspostavljanje cetralizovanog sistema za prikupljanje podataka o diskriminaciji u Srbiji i unapređenje pravnog okvira sistema zaštite od nasilja u porodici.

Kao jedna od mera pominje se i usvajanje zakona o besplatnoj pravnoj pomoći, izmena Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, izmena propisa koji se odnose na lišavanje poslovnesposobnosti, navodi se u saopštenju.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Izveštaj je podnela Narodnoj Skupštini Srbije.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.