Poverenica: U 2018. godini najviše pritužbi zbog diskriminacije na osnovu invaliditeta

Izvor: NoviMagazin.rs, 01.Okt.2019, 15:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poverenica: U 2018. godini najviše pritužbi zbog diskriminacije na osnovu invaliditeta

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković izjavila je danas da je tokom 2018. godine najviše pritužbi podneto zbog diskriminacije na osnovu invaliditeta i to više od četvrtina pritužbi.

Zatim slede pritužbe na diskriminaciju zbog starosnog doba, pola i rođenja, pa na osnovu zdravstvenog stanja, a ispod šest procenata pritužbi je zbog diskriminacije po osnovu nacionalne pripadnosti bračnog i porodičnog statusa i seksulane orijentacije, rekla je Janković >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << u Skupštini Srbije obrzalažući izveštaj za 2018. godinu.

Kako je navela, osobe sa invaliditetom najviše su diskriminisane u pogledu pristupačnosti javnih objekata, usluga i informacije i komunikacija.

"Među izazovima su problemi sa zapošljavanjem, pristup obrazovanim i uslugama zdravstvene i socijalne zaštite, a nedovoljno se pažnja posvećivalo njihovom reproduktivnom zdravlju, ali i pravu na roditeljstvo i porodicu", rekla je Janković.

Ona je kazala da je starosno doba na drugom mestu po broju pritužbi i da se najveći broj odnosi na diskriminaciju dece, posebno nedostatak pratilaca i ličnih pedagoših asistenata, odnosno pitanje neadekvatne podrške u sistemu obrazovanja.

Janković je rekla da je broj pritužbi povećan na diskriminaciju dece uticala primena Zakona o finansijskoj podršci porodica sa decom, zbog čega je institucija na čijem je čelu podnela više inicjativa za izemunu zakona i predloge za ocenu ustavnosti i zakonitosti, jer je sistemski važan zakon za socijalnu i populacionu politiku.

"Pojedine odredbe pogrošale su položaj porodica sa decom sa invaliditetom, kao što je ostvarivanje prava na porodiljsko odsustvo radi nege deteta i prava na dodatak za pomoć i negu drugog lica. Pokrenuli smo i pitanje ustavnosti odredaba zakona koje se odnose na položaj zaposlenih žena koje su imale veće zarade pre porodiljskog kao i odredba koje se tiču položaja poljoprivrednica", rekla je Janković.

Ona je kazala da su po pitanju starosne diskriminacije građani koji imaju više od 50 godina u pritužbama navodili da su diskriminisani u postupku zapošljavanja i rada, odnosno da su raspoređivani na niža radna mesta ili im je otkazivan ugovor o radu ili pak nije zaključivan zbog godina.

Poverenica je rekla da su predložili izmena i dopune Zakona o socijalnoj zaštiti kako bi se relaksirali podrška najstarijih u rualnim područjima.

Ona je pozvala poslanike da rade zajedno na poboljšanju položaja najstarijih.

Osvrćući se na pritužbe o govoru mržnje, ona je rekla da su im najviše izložene žene i LGBT populacija.

Po osnovu nacionalne pripadnosti i etničkog porekla je manje diskriminacije nego ranijih godina što, kako je navela, govori o poboljšanju položaja nacionalnih manjina, ali ne spori postojanje kršenja njihovih prava i incidenata.

Janković je dodala da je i dalje po toj osnovi najveći broj pritužbi na diskriminaciju romske populacije.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.