Poverenica: Ravnopravnost osnov svakog pravednog društva

Izvor: N1 televizija, 16.Nov.2018, 15:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poverenica: Ravnopravnost osnov svakog pravednog društva

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti poručila je da je ravnopravnost osnov svake pravne države i pravednog društva. Povodom Međunarodnog dana tolerancije, podeljene su i novinarske nagrade. Jedan od dobitnika je i novinar N1 Miodrag Sovilj.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković izjavila je da će prioritet te institucije u narednom periodu biti unapređenje dostupnosti i prepoznatljivosti poverenika kao institucije koja stvara društvo u kome vladaju prava.
>> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << />
Janković je na godišnjoj konferenciji "Srbija bez diskriminacije", povodom 16. novembra, Međunarodnog dana tolerancije, kazala da bavljenje ljudskim pravima nije vrednost ako se, kako je rekla, "bojite ili kalkulišete kada ćete, koga i kako štititi".

"Koliko poštujemo tuđe različitosti, toliko poštujemo sebe. Ravnopravnost je osnov pravne države i ubedjena sam da ima više nas koji smo spremni da gradimo društvo u kome ne strahuje običan čovek već onaj koji krši zakone", kazala je poverenica na skupu u Beogradu.

Navodeći da je prihvaćena inicijativa te institucije da danas prvi školski čas u Srbiji bude posvećen temama razumevanja i prihvatanja različitosti, poverenica je izrazila uverenje da će takva praksa povodom Međunarodnog dana tolerancije postati deo "dobre tradicije".

Oricio: Srbija da nastavi da poštuje raznolikost

Šef Misije OEBS u Srbiji Andrea Oricio rekao je da su tolerancija i ravnopravnost među osnovnim vrednostima koje promoviše ta organizacija kao i da Srbija sa, kako je rekao, razvijenim zajednicama i bogatom kulturom, mora nastaviti da poštuje tu raznolikost.

"Poverenica nas je danas okupila da zajedno pomognemo izgradnji društva u kome nema mesta za diskriminaciju. Srbija je ispravno prihvatila zaštitu ljudskih i manjinskih prava kao temelj za izgradnju slobodnog i demokratskog društva", kazao je Oricio.

On je upozorio da netolerancija može biti moćan instrument u rukama pojedinaca i grupa sa snažnim političkim ili teritorijalnim aspiracijama i dodao da mediji imaju ključnu ulogu u izgradnji svesti o toleranciji i njenom značaju u društvu.

Povodom Međunarodnog dana tolerancije, danas su autorima najboljih medijskih tekstova i priloga na temu borbe protiv diskriminacije i promovisanja ravnopravnost i tolerancije dodeljene "Godišnje novinarske nagrade za toleranciju".

U kategoriji radijskog ili televizijskog priloga, nagrađeni su Suzana Duka sa Radio-televizije Srbije, Miodrag Sovilj sa televizije N1 i Višnja Višnjić s RTS-a, dok su nagrade za radijsku, odnosno televizijsku reportažu u trajanju do 30 minuta pripale Radmili Relić s obrenovačke Radio-televizije Mag, Gorici Nikolin sa Radija 021 i Mariji Marić sa Radija RTV.

Autorka najboljeg štampanog, odnosno onlajn teksta na internetu je Vladimira Dorčova Valtnerova sa portala "Storyteller" a u istoj kategoriji nagrađene su i Marijana Čanak sa Portala o invalidnosti i Slavica Tomčić iz dnevnog lista Kurir.

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.