Izvor: NoviMagazin.rs, 02.Dec.2018, 13:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poverenica: Odnos prema osobama sa invaliditetom i dalje pun predrasuda

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković izjavila je danas da je u Srbiji odnos prema osobama sa invaliditetom i dalje pun predrasuda i nerazumevanja, što dodatno otežava njihov socijalni i ekonomski položaj, stavljajući ih na margine društva.

Poverenica je povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, 3. decembra, ukazala na neophodnost izmene propisa koji uređuju pitanje lišavanja poslovne sposobnosti, kao i stavljanja pod starateljstvo u cilju omogućavanja >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << osobama sa invaliditetom da odlučuju o sopstvenom životu.

Janković je ocenila da je da je zaštita osoba sa invaliditetom jedan je od najbitnijih elemenata razvojne, ekonomske i socijalne politike, a odnos prema ugroženim grupama odslikava dostignuti nivo poštovanja ljudskih prava i napretka samog društva.

"Invaliditet je godinama među najčešćim osnovima diskriminacije u pritužbama koje građani podnose Povereniku i to u oblastima pružanja usluga ili korišćenja javnih površina i rada i zapošljavanja. U naročito nepovoljnom položaju nalaze se deca i žene sa invaliditetom, koji su neretko žrtve višestruke diskriminacije", navela je Janković, a saopštio njen kabinet.

U saopštenju se navodi da je na sednici Odbora Skupštine Srbijeza rad, socijalna pitanja, društvenu uključenost i smanjenje siromaštva, koja je održana na inicijativu Poverenika za zaštitu ravnopravnosti povodom obeležavanja Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, poverenica ukazala da i dalje postoji praksa potpunog lišavanja poslovne sposobnosti na osnovu medicinskog pristupa. Time se osobe sa invaliditetom ostavljaju bez mogućnosti da odlučuju o svom životu, što je u suprotnosti sa osnovnim principima ravnopravnosti i ljudskih prava i nije u skladu sa Konvencijom UN o pravima osoba sa invaliditetom.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Odnos prema osobama sa invaliditetom pun predrasuda i nerazumevanja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Dec.2018

Zaštita osoba sa invaliditetom jedan je od najbitnijih elemenata razvojne, ekonomske i socijalne politike, a odnos prema ugroženim grupama oslikava dostignuti nivo poštovanja ljudskih prava i napretka svakog društva, rekla je danas povodom 3. decembra, Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom poverenica...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.