Poverenica: Mediji moraju imati odgovornost u borbi protiv sve prisutnijeg govora mržnje

Izvor: Beta, 03.Maj.2021, 12:37

Poverenica: Mediji moraju imati odgovornost u borbi protiv sve prisutnijeg govora mržnje

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković ocenila je danas da sloboda medijskog izražavanja ne sme biti ugrožena ali i da mediji moraju snositi odgovornost u borbi protiv govora mržnje, diskriminatornih izjava i seksističkih stavova, koji po njenim rečima, postaju "sve češći u našem javnom prostoru".U čestitki povodom 3. maja, Svetskog dana slobode medija, poverenica je ocenila da su slobodni i nezavisni mediji "ključna vrednost svakog demokratskog društva"."Sloboda medijskog izražavanja ne sme biti ugrožena, jer je od izuzetne važnosti za sve gradjane i gradjanke i zbog toga je na državi obaveza i odgovornost da te vrednosti očuva i zaštiti. Nedopustivo je da novinari budu izloženi nasilju, i neophodno je da im se omogući bezbedan rad, jer niko ne treba da bude u strahu zato što obavlja svoj posao", navela je poverenica a preneo njen kabinet.Ocenila je da mediji, "kao moćna snaga u svakom društvu" imaju odgovornost u borbi protiv govora mržnje, diskriminatornih izjava i seksističkih stavova."S obzirom da imaju ključnu ulogu u oblikovanju stavova javnog mnjenja, profesionalno i odgovorno informisanje uz stalno unapredjivanje standarda izveštavanja koji promovišu toleranciju i međusobno uvažavanje, obaveza je svih koji rade u medijima", navela je poverenica.

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

SAD od Crne Gore traže više odgovornosti zbog napada na medije

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 03.Maj.2021

Sjedinjene Američke Države (SAD) očekuju od Crne Gore da traži odgovornost za napade na novinare, saopšteno 3. maja je iz Ambasade u Podgorici. Ambasadorka SAD u Crnoj Gori Džudi Rajzing Ranke (Judy Rising Reinke)napisala je povodom Svjetskog dana slobode medija da su nezavisni mediji ključni...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.