Izvor: N1 televizija, 16.Nov.2018, 20:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poverenica: Diskriminacija - reč koja se odomaćila u Srbiji

Danas je Međunarodni dan tolerancije. Da li je srpsko društvo tolerantno? Na godišnjoj konferenciji posvećenoj borbi protiv diskriminacije, ocenjeno je da se diskriminacija u Srbiji odomaćila. Na konferenciji su dodeljene i nagrade novinarima koji su svojim radom doprineli smanjivanju diskriminacije. Jedan od dobitnika je naš kolega Miodrag Sovilj.

Izvor: N1

Da komšiji "ne crkne krava" i da svi koji se razlikuju po nacionalnosti, veroispovesti i seksualnoj opredeljenosti >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << budu prihvaćeni isto - odlika je tolerantnosti. Koliko u tome napreduje srpsko društvo?

"Diskriminacija je reč koja se odomaćila u Srbiji i poći ću od sopstvenog primera, iz godine u godinu je sve češće čujem", rekla je Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti.

"Srbija sa svojim razvijenim zajednicama i bogatom kulturom mora da nastavi da promoviše raznolikost da poštuje obaveze preuzete na međunarodnom nivou, kao i domaće propise", naveo je Andrea Oricio, šef Misije OEBS-a u Srbiji.

Propisi tolerancije, između ostalog, podrazumevaju da sloboda govora ne sme nikoga da vređa i bude alibi za govor mržnje, kao i da je ravnopravnost osnov pravne države i pravednog društva. Zbog toga poverenica za zaštitu ravnopravnosti uverava da Srbija radi na stvaranju tolerantnog društva, ali i ističe ulogu medija.

"Mediji su pozvani da ne kažem prozvani da ne dozvole da se pravom na slobodu govora opravdava govor mržnje. Zbog toga su novinari i novinarke prozor u svet, a taj prozor se nekad može ne samo otvoriti, nego i zatvoriti", navodi Jankovićeva.

Novinarima koji su svojim radom uticali na borbu protiv diskriminacije i promovisanje ravnopravnosti, dodeljene su godišnje nagrade za toleranciju. Među nagrađanima je i naš kolega Miodrag Sovilj koji je dobio priznanje za prilog koji govori o prevazilaženju diskiriminacije protiv dece izbeglica koja se školuju u srpskim školama.

"Diskriminacija se rađa tamo gde postoji neznanje, ljudi koji ne znaju dovoljno o nekoj socijalnoj grupi koja god ona bila, jednostavno će ispoljavati neke svoje teorije koje nisu u temelju prakse. Tu je zadatak novinara da ih objektivno informiše, kao što radi u svim temama", rekao je Sovilj.

U okviru konferencije, predstavljeno je istraživanje pod nazivom "Odnos medija u Srbiji prema diskriminaciji", koje pokazuje da je stav novinara da su diskriminacija i govor mržnje u srpskom društvu prisutni u velikoj meri. Najveću diskriminaciju trpe osobe sa invaliditetom, siromašni, Romi, starije osobe, ali žene.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Konferencija o borbi protiv diskriminacije, nagrađen novinar N1

Izvor: N1 televizija, 16.Nov.2018

Danas je Međunarodni dan tolerancije. Da li je srpsko društvo tolerantno? Na godišnjoj konferenciji posvećenoj borbi protiv diskriminacije, ocenjeno je da se diskriminacija u Srbiji odomaćila. Na konferenciji su dodeljene i nagrade novinarima koji su svojim radom doprineli smanjivanju diskriminacije....

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.