Izvor: Nezavisne Novine, 18.Nov.2016, 22:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Povećati platu i zbrinuti otpuštene

BANJALUKA - Povećanje najniže plate, rasterećenje privrede i suzbijanje sive ekonomije glavni su prijedlozi koje je Savez sindikata RS uputio Vladi RS povodom ekonomske politike i budžeta za narednu godinu.

U Sindikatu traže i novi zakon o inspekciji, zbog, kako kažu, loših rezultata inspektorata, zakon o prestanku važenja Zakona o posebnom doprinosu na solidarnost, jer se, kako smatraju, solidarnost ne može nametnuti, te zakone o posredovanju i zapošljavanju, zakon o >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << zdravstvenoj zašititi i zakon o sprečavanju zlostavljanja na radnom mjestu.

"Tražimo da se u budžet uvrsti i stavka za program socijalnog zbrinjavanja radnika koji su u procesu stečaja i privatizacije ostali bez posla. Za povezivanje radnog staža od 2011. godine čeka 11.154 radnika, za šta je potrebno 44,6 miliona KM. Riječ je o radnicima koji su žrtve nesprovođenja zakona", kazala je u petak Ranka Mišić, predsjednik Saveza sindikata RS.

Komentarišući najave o smanjivanju budžeta za plate zaposlenih u javnom sektoru kroz smanjenje minulog rada, Mišićeva je rekla da će se o tome izjasniti predstavnici granskih sindikata.

Milenko Savanović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS, u petak je izjavio za Srnu da će stavka za plate zaposlenih u javnom sektoru u budžetu za narednu godinu biti umanjena s obzirom na to da je umanjena pozicija minulog rada sa 0,5 na 0,3 odsto.

U Privrednoj komori RS kažu kako se u njihovom prijedlogu mjera neće puno toga mijenjati u odnosu na ranije godine, zbog činjenice da je malo šta od predloženog usvojeno.

"I dalje insistiramo na rasterećenju privrede kroz smanjenje fiskalnih i parafiskalnih nameta, ali i javne potrošnje. Tražimo uvođenje mjera podrške i podsticaja privredi kroz sistemsko rješenje pitanja podsticaja kroz donošenje zakona o podsticajima", kazao je Vladimir Blagojević, portparol Privredne komore RS.

I Komora kako je rekao traži unapređenje rada inspekcijskih i pravosudnih organa, suzbijanje sive ekonomije, ali i reformu obrazovnog sistema.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.