Povećana proizvodnja grafena u SAD

Izvor: VOA, 23.Mar.2015, 00:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Povećana proizvodnja grafena u SAD

Verzija minerala grafita pod nazivom grafen dobila je nadimak materijal 21. veka zahvaljujući svojim specifičnim karakteristikama. Neke američke kompanije već su počele da koriste grafen za sofisticirane tehnološke proizvode. Jedna takva kompanija nalazi se nadomak Vašingtona.

Grafen je takođe poznat kao grafit debljine jednog atoma, koji ima striktnu geometrijsku strukturu i neke izvanredne karakteristike. On je 100 puta jači od čelika iste debljine, odlično provodi >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << toplotu i struju i gotovo da je providan.

“Taj materijal potencijalno ima toliko primena da ne znate odakle da počnete”, kaže Den Šejfer, potpredsednik firme “Vorbeck Materials”.

On ističe da je proizvodnja čistog grafena komplikovana, ali da manje čist grafen može da se napravi, a da zadrži sve karakteristike tog materijala.

“Ne može da bude perfektan, ne može da bude jedan stoprocentni list, ali mi proizvodimo grafen od 80% što je neverovatan nivo čistoće”.

Ukoliko se grafen pomeša sa bojom, mogu da se odštampaju elastične komponente visoke strujne provodljivosti – kao što su antene za identifikaciju  frekvencije strujnih kola.

Menadžer tima za razvoj proizvoda, Luiz Bruks kaže da je grafen takođe pogodan za elektronska odela, koja mogu da se nose.

“Možete da ga stavite u mašinu za veš, u sušilicu i ostaće neoštećen. Ali takođe će ostati otporan i na uobičajenu iznošenost”.

Postoji još jedna izuzetna primena tog materijala – za ultra osetljivo mikrofone. Inženjer Rej Sauro objašnjava da opna grafena, inače debljine manje od jednog mikrona, može da identifikuje vibracije koje druge opne ne mogu.

“Ima raspon od manje od jednog do 200 hiljada herca. Ljudsko uvo, npr. čuje u rasponu od 15 do 20 hiljada herca. Dakle, daleko više od bilo čega što možete da čujete”.

Zvuk se detektuje kao promena svetla koje se odbija od opne grafena koja vibrira, što znači da nema radio ili magnetnih smetnji.

Sauro ističe da opna grafena može da izdrži vibracije i toplotu i da je jeftina za proizvodnju te smatra da bi mogla da ima primenu u automobilskoj industriji za praćenje rada motora. Cena, kaže on, bila bi manje od 300 dolara.

Nastavak na VOA...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.