Povećana koncentracija teških metala u rekama zbog jalovine

Izvor: Studio B, 21.Okt.2014, 19:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Povećana koncentracija teških metala u rekama zbog jalovine

Isticanje jalovine iz rudnika "Stolice" kod Krupnja nastavlja da ugrožava životnu sredinu, a u okolnim rekama došlo je do povećane koncentracije teških metala, izjavio je danas direktor Agencije za zaštitu životne sredine Filip Radović.

Povećana koncentracija teških metala u rekama zbog jalovine

BEOGRAD - Isticanje jalovine iz rudnika "Stolice" kod Krupnja nastavlja da ugrožava životnu sredinu, a u okolnim rekama došlo je do povećane koncentracije teških >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << metala, izjavio je danas direktor Agencije za zaštitu životne sredine Filip Radović.

"Došlo je do povećanja koncentracije teških metala, a kada je reč o potoku Kostajnik koji se uliva u Jadar možda više i nije potrebno obavljati monitoring, jer je golim okom vidljivo da je došlo do zagađenja, a nadležni bi trebalo bi da pristupe saniranju brane", rekao je Radović.

On je objasnio da Agencija obavlja monitoring na poziv vodoprivrednog ili inspektora za zastitu životne sredine, a da je potrebno da nadležni pristupe rešavanju problema kako bi se zaštitila životna sredina.

Inspekcija je, prema njegovim rečima, dala nalog koncernu "Farmakom" da se uključi u saniranje problema. Iz lokalne samouprave u Loznici upozoravaju da već pet meseci nema reakcije nadležnih.

Problemi sa jalovinom su se javili tokom majskih poplava, a pre mesec dana zatražena je reakcija nadležnih nakon rezultata ispitivanja kvaliteta vode u koritu reke Korenite.

Zbog obilnih padavina tokom maja, koje su za posledicu proizvele klizište na koji se naslanja flotacijsko jalovište "Stolice", došlo je do pucanja dve brane, a kasnije i treće i isticanja više hiljada kubnih metara jalovine.

Jalovina i vode iz jalovišta izlili su se u rečicu Korenitu, u mestu Kostajnik, gde je i potok koji se uliva u reku Jadar.

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine, zajedno s Ministarstvom rudarstva i energetike formiralo je krajem jula poseban tim za praćenje realizacije hitnih mera za sanaciju izlivene toksične jalovine antimona iz zatvorenog rudnika "Stolice" kod Krupnja, ali još nije poznato kako će tačno problem biti saniran.

 

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.