Povećana kamatna stopa NBS

Izvor: RTS, 10.Mar.2011, 17:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Povećana kamatna stopa NBS

Referentna kamatna stopa povećana na 12,25 odsto, odlučila Narodna banka Srbije. Cilj povećanja zadržavanje inflacije u utvrđenim granicama.

Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je da poveća referentnu kamatnu stopu za 25 baznih poena, tako da ona od danas iznosi 12,25 odsto, saopštila je Narodna banka Srbije.

Rast cena poljoprivrednih proizvoda, u svetu i u Srbiji, i troškovni pritisak po ovom osnovu na cene industrijskih prehrambenih proizvoda, trenutno >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je najvažniji generator inflatornih pritisaka.

Osim cena poljoprivrednih proizvoda, u porastu su i svetske cene nafte i osnovnih metala.

Efekti rasta cena uvoznih proizvoda na inflaciju su ublaženi jačanjem dinara u poslednja tri meseca, kao posledica pada premije rizika Srbije i delovanja monetarne politike.

U prvim mesecima 2011, na rast potrošačkih cena uticaće i rast regulisanih cena, i to, pre svega, električne energije, komunalnih usluga i gradskog prevoza.

S druge strane, s obzirom na još uvek relativno skroman oporavak ekonomske aktivnosti i visoku nezaposlenost, tražnja će i u narednom periodu delovati dezinflatorno, i pored odmrzavanja penzija i zarada u javnom sektoru početkom 2011. godine.

Prethodno preduzete mere monetarne politike tek će postići svoj puni efekat u narednom periodu.

Imajući u vidu prethodno, povećanjem referentne kamatne stope za 25 baznih poena, NBS teži da obezbedi da se inflacija u srednjem roku nađe u granicama utvrđenih ciljeva (4,5 plus-minus 1,5 odsto za kraj 2011. i 4 plus-minus 1,5 dosto za kraj 2012. godine), navodi se u saopštenju.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.