Povećan izboz u Tursku

Izvor: RTS, 16.Apr.2011, 12:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Povećan izboz u Tursku

Izvoz Srbije u Tursku je u prva dva meseca 2011. godine skoro trostruko povećan u odnosu na isti period ranije. Mogućnosti uvećanja izvoza u Tursku treba tražiti u tekstilnoj industriji, crnoj metalurgiji, prehrambenoj i automobilskoj industriji, navode u Privrednoj Komori Srbije.

U prva dva meseca 2011. godine srpski izvoz u Tursku povećan gotovo trostruko u odnosu na isti period lane. Sporazum o slobodnoj trgovini, koji je na snazi od septembra prošle godine, trebalo bi >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da doprinese podizanju obima i kvaliteta trgovinske razmene dve zemlje.

Prošle godine je izvoz u tu zemlju vredeo 88 miliona dolara, a uvoz iz Turske 330 miliona dolara.

Uvećanje izvoza, između ostalog, treba tražiti, u tekstilnoj industriji, crnoj metalurgiji, prehrambenoj i automobilskoj industriji i agraru, navode u Privrednoj Komori Srbije.

Trgovinski savetnik Neđa Ivanić Demirdži kaže da su ljudi iz Turske mnogo zainteresovani za Srbiju, pošto je transportni centar iz njihovog pogleda.

"Što se tiče naše agencije i njenog menadžmenta, oni su zadovoljni poslovanjem u Srbiji, možda i zbog toga što je turizam jedan od sektora na koji naš narod jako reaguje. Rastemo sukcesivno, taj rast je veoma zadovoljavajući", rekao je turski tur-operater agencije "Jedan A Travel" Branko Malek.

Srbija u Tursku, između ostalog, izvozi industrijske mašine, mineralne rude i otpatke metala, proizvode od kaučuka, transportna sredstva, naftu i derivate. Iz Turske nam najčešče stižu obojeni metali, medicinski i farmaceutski proizvodi, kafa, čaj, kakao, začini i žitarice.

Prilika za tekstilnu idustriju

Ekonomista Goran Nikolić kaže da postoji prostor u domenu tekstilne industrije, i to sa obe strane, i da je interes Srbije da sada izvozi više u Tursku.

"Izvoz u Tursku biće olakšan zbog Sporazuma koji je bio pre svega za naš interes. S druge strane postoji i prostor u prehrambenoj industriji i sa turske strane, oni žele da učestvuju u izgradnji puteva u Srbiji, posebno su zainteresovani za puteve u istočnom Sandžaku", rekao je Nikolić.

Potpredsednik PKS-a Mihailo Vesović rekao je da je u zadnje dve, tri godine puno urađeno na poboljšanju političkih odnosa Srbije i Turske.

"Daleko više delegacija se razmenilo između dve zemlje, daleko više su tusrski privrednici upoznati sa mogućnošću ulaganja u Srbiji. Nije nemoguće da se neki proizvodni kapaciteti presele iz Rumunije ili Bugarske u Srbiji", naveo je Vasović. 

Prema njegovim rečima, turski biznismeni će biti u mogućnosti da biraju da li žele da dođu negde u region ili da dođu u Srbiju i da će videti da su uslovi, stabilnost poslovanja na našem tržištu daleko povoljniji.

Ukupna ulaganja Turske u Srbiju kreću se oko 45 miliona evra. Investicije turskih preduzeća u Rumuniji iznose oko 9,5 milijardi dolara, a u Bugarskoj 4,5 milijarde.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.