Povećan broj srpskih turista u Albaniji, zajednička ponuda za 2023.g.

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Jul.2022, 14:58

Povećan broj srpskih turista u Albaniji, zajednička ponuda za 2023.g.

Ministarka turizma i životne sredine Albanije, Mirela Kumbaro Furdži, izjavila je danas da je u prva četiri meseca, pre početka letnje sezone, povećan broj srpskih turista u Albaniji za 20 odsto, da očekuje da taj broj bude još veći, kao i da se sada priprema zajednička turistička ponude Srbije, Albanije i Severne Makedonija za narednu godinu.

Furdži, koja je danas učestvovala u Palati Srbija na konferenciji "Nove ideje za novo vreme", u okviru regionalne inicijative >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Otvoreni Balkan, u intervjuu za Tanjug, na pitanje da li će OB otvoriti turizam u regionu, rekla je da će se to svakako desiti.

"OB je još jedna mogućnost koja će ohrabriti turiste, kao i javni sektor i privatni da se međusobno povežu", rekla je Furdži i dodala da su privrednici bili malo brži u tome u odnosu na javni sektor, odnosno predstavnike vlasti.

Kaže da se to možda najbolje vidi baš u oblasti turizma, pošto u Albaniju dolazi najviše turista iz region, iz Severne Makenoije, BiH, Hrvatske, Srbija, kao i sa KiM.

Interesantno je da je broj turista povećan nakon uspostavljanja inicijative OB, kao i da nastavlja da se uvećava, pošto sada postoji komunikacija na svim nivoima.

"Srpskih turista je prošle godine u Albaniji bilo za 110 odsto više nego 2019. godine i samo u prva četiri meseca ove godine imamo 20 odsto više srpskih turista nego prošle godine", naglasila je Furdži.

Ističe da nam te cifre pomažu da razumemo koliko inicijative poput OB mogu da stvore novu energiju.

"Sve tri naše zemlje (Srbija, Albanija i S.Makedonija) su male i zbog toga ne smemo niti možemo sebi da dozvolimo luksuz da pravimo male turističke mape i tržišta, već treba da budemo povezani međusobno i idemo zajedno na evropska i globalna tržišta i privučemo turiste iz Azije, Australije, SAD...Kada dolaze na Balkan da ne dolaze samo na tri dana u Srbiju ili Albaniju već da dođu na 10 dana i podele posetu na naše zemlje i zato treba da budemo zajedno", istakla je Furdži.

Kaže da ne treba samo da otvorimo tržišta na Balkanu već pre svega da otvorimo naše umove.

Na pitanje kada bi mogla da bude realizovana zajednička turistička ponuda tri Srbije, Albanije i Severne Makedonije, kako je to najavljeno na samitu OB u Ohridu, podsetila je da je na tom skupu potpisan memorandum o zajedničkoj saradnji i da sada treba da koristimo sve što nam je na raspolaganju, kao i bilataralne sastanke kao sto je bio današnji sa ministarkom turizma Srbije Tatjanom Matić i pojačaju aktivnosti u okviru OB.

Furdži napominje da je Srbija već počela da stvara digitalnu platformu za zajedničku turističku ponudu tri zemlje, koja treba da bude otvorena i za sve druge koji se budu pridružili OB, iz privatnog i javnog sektora.

Ministarka turizma Albanije navodi da se sada tri zemlje bave tehničkim pitanjima kako to da se realizuje za svaku zemlju posebno i sve zajedno.

"Nadamo se da ćemo naredne godine imati prve rezultate", rekla je Frudži.

Na pitanje šta Albanija može da ponudi, ističe da ta zemlja ima puno toga različitog i zbog toga veliki potencijal za turizam, pošto imaju na svega pola sata udaljene planine čiji su vrhovi prekriveni snegom, kao i more sa možda najlepšim plažama.

Naglasila je da imaju međunarodni aerodrom udaljen samo 30 minuta od mora i još jedan na jugu udaljen od mora u blizni Grčke svega sat i po putovanja, ali i da se gradi i još jedna na severu u blizini Kosova.

Furdži je napomenuo da 21 odsto teritorije Albanije čine zaštićena područja, kao i da mogu da ponude i dobar seoski turizam, pošto imaju bogatu tradiciju gastronomije i vinarstva.

Teško je objasniti šta sve Albanija nudi, ali pre svega gostoprimstvo, koje je i tradicionalno i moderno, naglasila je Furdži.

Na pitanje kako teku pripreme za veliki sajam hrane, vina i turizma početkom septembra u Beogradu, ona je rekla da su se predstavnici tri zemlje saglasili da imamo puno toga zajedničkog - tradicionalnu kuhinju, bogatu gastronomiju, ponudu hrane i vina i da treba zajedno da predstavimo naše kulturno nasleđe i u toj oblasti, a koje pre svega odlikuje gostoprimstvo.

"I zato imamo ideju da to predstavimo u Beogradu, Tirani i Skoplju i nadamo se da će se i drugi pridružiti", rekla je ona i dodala da se tim povodom održavaju trilateralni sastanci.

Na pitanje koliko će učesnika iz Albanije biti na sajmu u Beogradu, rekla je da će to biti iznenađenje.

Kaže da je sada turistička sezona i da Srbija i Albanija međusobno jedna drugu promovišu kao turističke destinacije, ali da to ne treba da bude samo za letnje odmore pošto postoji potencijal i za veću međusobnu posetu turista i u zimskom periodu.

"Prvi put imamo dve najbolje godine u turizmu, kada je reč o međusobnoj poseti i očekujemo još bolje rezultate", poručila je ona.

Naglasila je da, ipak, još nije zadovoljna brojem srpskih turista u Albaniji iako se ove godine beleži njihov rast, zato što je potencijal mnogo veći.

"Zato i ohrabrujemo turiste boljom komunikacijom, kao što i ova moja poseta Beogradu, da se upoznamo bolje", rekla je Furdži i dodala da loše informacije ili nedostatak informacija imaju kontra rezultat.

"Na pravom smo putu i treba da pomažemo jedni drugima. Albanija je prelepa zemlja koju treba otkriti, ljudi su gostoprimljivi i to je naš glavni slogan i kada neko jedno dođe uvek će se vraćati. Posetite Albaniju i bićete pozitivno iznenađeni, a najviše ljudima", poručila je Furdži.

Osnivamo zajedničku digitalnu platformu turističke ponude Otvorenog Balkana

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić izjavila je danas, posle sastanka sa ministarkom turizma i životne sredine Albanije Mirelom Kumbaro Furdži, da će dve zemlje, zajedno sa Severnom Makedonijom, u okviru inicijative Otvoreni Balkan napraviti zajedničku digitalnu platformu turističke ponude ovih zemalja.

Ministarke turizma Srbije i Albanije najavile su i stvaranje zajedničkog regionalnog centra za rešavanje problema nedostatka radne snage u tom sektoru.

"Ovo je naš prvi operativni sastanak nakon potpisivanja memoranduma u saradnji u oblasti turizma u Ohridu, na kome smo dogovorili konkretne korake za narednu saradnju", rekla je Matić na konferenciji za medije u Palati Srbija.

Matić je rekla da je sa koleginicom iz Albanije razgovarala o unapređenju saradnje i zajedničkom nastupu na trećim tržištima, a posebno kada je reč o turističkoj ponudi za Kinu i druge azijske zemlje.

Matić je istakla da Er Srbija planira krajem godine da uspostavi direktne letove za Kinu i da bi zajednički nastup na tim tržištima značajno povećao broj dolazaka stranih turista.

Matić i Kumbaro Furdži su se saglasile da je naročito u sektoru turizma i trgovine, za postizanje uspeha ključno regionalno povezivanje.

Furdži je rekla da je ove godine u prvih pet meseci u Albaniji zabeleženo povećanje od 55 odsto dolazaka turista iz celog sveta, a u prva četiri meseca povećanje broja dolazaka turista iz Srbije za 20 odsto.

Ona je napomenula da tek predstoji špic sezone i izrazila očekivanje da će ti rezultati biti još bolji.

Ministarke Matić i Furdži učestvovale su i na konferenciji "Nove ideje za novo vreme" u Palati Srbija, na kojoj su osim predstavnika država, turističkih organizacija dvaju zemalja učestvovali i predstavnici privatnog sektora iz oblasti ugostiteljstva i turizma.

Ova konferencija zapravo predstavlja korak bliže ciljevima Memoranduma o razumevanju o saradnji u turizmu na Zapadnom Balkanu, koji je potpisan na samitu Otvoreni Balkan u Ohridu.

Učestvujući na konferenciji ministarka Matić je naglasila da je zajednički pristup promociji naših zemalja najpraktičniji i najefktivniji način da se bolje povežemo i ostvarimo naše ciljeve u novom vremenu.

Navela je da Srbija i Albanija imaju ogromne turističke potencijale koji se međusobno dopunjuju i poželjne su destinacije kako za posetioce iz Evrope, tako i iz udaljenih delova sveta.

" Naše države teže istim ciljevima, bržem i celovitijem ekonomskom rastu, efikasnijim evropskim integracionim procesima i poboljšanju životnog standarda građana. Zato je vreme da udružimo naše vizije za budućnost i na prvom mestu da ponudimo modernom turisti sveobuhvatno iskustvo i viđenje ovog dela Balkana", rekla je Tatjana Matić.

Prema njenim recima turistički poslenici dve zemlje su danas u Beogradu zajedno da učine da čitav udruženi region bude vidljiviji i prepoznatljiv po nečem dobrom.

" Nove ideje za novo vreme pretvara u delo naše planove i sada razvijamo i produbljujemo ideje Otvorenog Balkana. Nastojimo da još više povežemo privredne subjekte koji su već povezani, definišemo zajedničku strategiju i kreiramo okruženje pogodno za promovisanje i ulaganje u turizam", istakla je ministarka Matić.

Dodala je da obe zemlje u turizmu vide i priliku da se osnaže žene i druge ranjive kategorije stanovništa na tržištu rada, kao i lokalne zajednice uopšte.

Prema njenim rečima u narednom periodu će se, između ostalog, raditi na promovisanju saradnje između turističkih organizacija dve zemlje i zajedničkom učestvovanju.

Istakla je da će jedan od prvih zajedničkih koraka u konkretizaciju strategije saradnje dve zemlje biti održavanje Sajma hrane i vina u septembru u Beogradu

" Ova manifestacija će biti jedinstvena ne samo zbog predstavljanja turističkih destinacija naše dve zemlje i regiona već i zbog promocije gastronomskog turizma", rekla je Tatjana Matić.

Albanska ministarka turizma i životne sredine Mirela Kumbaro Furdži je ukazala da je Albanija sve zanimljivija turistička destinacija, što se odnosi i na turiste iz Srbije koji ranije nisu u velikom broju išli u ovu zemlju.

Prema njenim rečima, albanski turizam se osim na dobroj ponudu temelji i na izraženom gostoprimstvu i navela da je davnašnje pravilo da kuća u Albaniji pripada njenom vlasniku i gostima koji su u njoj.

" Poslednjih godina turizam u našoj zemlji karakteriše produžetak sezone i nakon leta, proširenje turističke ponude kao i činjenica da su poljoprivrednici od svojih kuća napravili motele i hostele i tako turističku ponudu učinili raznovrsnijom", istakla je Furdži.

Dodala je da se turizam u Albaniji proširio na agro, sportski, religijski i druge nove vidove turizma.

Ukazala je da turizam danas ne znači samo obići novo geografsko područje, nego ga i psihološki upoznati i osetiti mesto gde se boravi.

Govoreći o mogućnostima zajedničkog delovanja Srbije i Albanije, rekla je da shodno ohridskim dogovorima dve zemlje treba da promovišu jedna drugu, jer kako je rekla mi nismo konkurentni nego smo komplementarni.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.