Povećan broj amandmana na nacrt izveštaja o Srbiji

Izvor: RTS, 19.Jan.2017, 22:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Povećan broj amandmana na nacrt izveštaja o Srbiji

Poslanici Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta podneli su ukupno 318 amandmana na nacrt izvešštaja o Srbiji.
Rok za podnoššenje amandmana na tekst izvestioca za Srbiju Dejvida Makalistera istekao je 18. januara, a broj podnetih amandmana premaššio je 222 amandmana podnetih na proššlogodiššnji nacrt izvešštaja o Srbiji.

U diplomatskim izvorima u Briselu naglaššavaju da je >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << zbog poslednjih deššavanja oko zaustavljanja voza koji je iz Beograda krenuo za Kosovsku Mitrovicu, ali i hapššenja Ramušša Haradinaja u Francuskoj po srpskoj poternici, Srbija bila često prisutna u zapadnim medijima, što se odrazilo i na povećani broj amandmana evropskih poslanika.
Jedan od amandmana koje su potpisali hrvatski poslanici u Spoljnopolitičkom odboru, zajedno sa potpredsednicom EP i izvestiocem za Kosovo Urlike Lunaček odnosi se upravo na srpski Zakon o organizaciji i nadležžnosti držžavnih organa u postupku za ratne zločine, na osnovu koga je, kako se navodi u tekstu amandmana, Srbija bazirala međunarodnu poternicu za bivššim premijerom Kosova Ramuššom Haradinajem.
"Srbija primenjuje proizvoljnu konstrukciju, nepoznatu u teoriji i praksi uporednog međunarodnog krivičnog prava, koja u svojoj sušštini ne odgovara na principu univerzalne nadležžnosti, niti bilo kojem drugom poznatom principu teritorijalnog važženja krivičnog zakonodavstva. U tom smislu, poziva se Evropska komisija i držžave članice da uložže dodatne napore u reššavanju ovog problema u procesu pregovora EU i Srbije, naročito u okviru poglavlja 23"”, navodi se u amandmanu hrvatskih poslanika i Urlike Lunaček.
U kabinetu izvestioca za Srbiju Dejvida Makalistera kažžu da će se tokom februara raditi na usaglaššavanju amandmana i postojećeg teksta, odnosno kompromisnim reššenjima za tekst izvešštaja.
Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta trebalo bi 27. februara da glasa o kompromisnom tekstu koji bi trebalo da bude izglasan u formi Rezolucije o Srbiji na plenarnom zasedanju Evropskom parlamenta u martu u Strazburu.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

ZBOG HARADINAJA I VOZA Poslanici Evropskog parlamenta podneli 318 amandmana na nacrt izveštaja o Srbiji

Izvor: Blic, 20.Jan.2017, 08:32

Poslanici Spoljnopolitičkog odobra Evropskog parlamenta podneli su ukupno 318 amandmana na nacrt izvešštaja o Srbiji...Rok za podnoššenje amandmana na tekst izvestioca za Srbiju Dejvida Mekalistera istekao je 18. januara, a broj podnetih amandmana premaššio je 222 amandmana podnetih na prošlogodiššnji...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.