Povampirile se patriJote u Srbiji i Hrvatskoj, prave spiskove izdajnika i traže prebojavanje krvnih zrnaca

Izvor: Blic, 15.Jan.2013, 17:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Povampirile se patriJote u Srbiji i Hrvatskoj, prave spiskove "izdajnika" i traže prebojavanje krvnih zrnaca

Srbiju i Hrvatsku je tokom poslednjih nekoliko dana zapljusnuo novi talas ekstremnog nacionalizma i šovinizma. U Srbiji su članovi pokreta "SNP Naši" zapalili zastavu Vojvodine i u više gradova u Srbiji lepili plakate sa spiskovima "nepoželjnih" osoba, medija i organizacija, dok je u susednoj Hrvatskoj Udruženje ratnika "Domovinskog rata" zatražilo prebrojavanje Srba u tom gradu, kako bi se sprečilo postavljanje tabli na ćirilici. "Patriotizam" na delu: "Naši" pale zastavu Vojvodine
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
Povodom govora mržnje i poziva na linč u organizaciji pokreta "SNP Naši", u Srbiji su reagovale mnoge stranke i javne ličnosti, ali i tužilaštvo. Republičko tužilaštvo otvorilo je predmet "Naši" i izdalo nalog policiji da izvrši provere poslednjih aktivnosti te desničarske organizacije, preneo je B92.

Tužilaštvo planira da ponovo zatraži zabranu ove organizacije, nakon što je, pre dva meseca, Ustavni sud odbacio predlog za zabranu organizacija "1389" i "Naši".

Za ekstremiste nova vlada Srbije nije dovoljno patriotska: Protest ispred Vlade Srbije zbog postavljanja prelaza prema Kosovu

Mogućnost ponovnog pokretanja postupka za zabrani organizacije "Naši" najavio je i član predsedništva vladajuće SNS i predsednik skupštinskog Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo Vladimir Cvijan. On je za "Danas" izjavio da postoje "nove okolnosti" zbog kojih je moguće da se ponovo pokrene inicijativa pred Ustavnim sudom Srbije za zabranu organizacije SNP "Naši".

I premijer Ivica Dačić je, u izjavi za "Blic", najoštrije osudio akciju ultradesničarske organizacije “Naši” i pozvao tužilaštvo da reaguje.

Ustavni sud odbio je zahtev za zabranu ekstremističkih organizacija

- Niko u Srbiji ne sme na taj način da pravi mete od medija, pripadnika civilnog sektora ili bilo kog pojedinca - kaže premijer za naš list.

Ministar prosvete Žarko Obadović odbacio je kritike da je za povampirenje ultranacionalizma odgovorna vlast, a krivicu je prebacio na pravosuđe.

- To ne treba da pitate mene, trebali ste da dovedete nekog iz pravosudja da vam odgovori zašto niko nije reagovao - rekao je Obradović.

Ratko Mladić na prsima: Mladen Obradović iz "Obraza"

Potpredsednik Skupštine Vojvodine Milivoj Vrebalov upravo je pripadnice organizacija poput "Naši" nazvao "najvećim izdajnicima".

- Činjenica da je Ustavni sud Srbije odbio da zabrani organizaciju SNP Naši svakako je ohrabrila ove ekstremiste da nastave da pale, prete i prave spiskove takozvanih izdajnika. Teško je zamisliti veće izdajnike svoje otadžbine od onih koji pozivaju na nasilje i na povratak u devedesete godine prošlog veka, kao što to rade takozvani Naši - navodi se u saopštenju Vrebalova.

Pozivi na prebrojavanje Srba u Vukovaru

Prebrojati Srbe: Protest hrvatskih "branitelja"

Da će nacionalizam još dugo biti prisutan na području bivše Jugoslavije govore gotovo svakodnevni primeri govora mržnje i incidenata izazvanih nacionalnom netrpeljivošću.

Ćirilica u 20 opština u Hrvatskoj

Najnoviji primer iz Hrvatske stiže iz Vukovara, gde je Udruženje ratnika "Domovinskog rata" mogućnost postavljanja dvojezičnih natpisa na javnim institucijama u Vukovaru nazvalo "veleizdajom".

Povezane vesti: Kandićeva: Očekivala sam žešće reakcije Srbije nakon oslobađanja generala Vesna Pusić: Reakcije iz Srbije će se smiriti Plakati protiv srpskih stranka po Vukovaru U svim državama bivše SFRJ, osim u Hrvatskoj, upisano manje prvaka Josipović: Nadam se promeni Nikolićevih stavova

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Povampirile se patriJote u Srbiji i Hrvatskoj, prave spiskove "izdajnika" i traže prebrojavanje krvnih zrnaca

Izvor: Blic, 15.Jan.2013

Srbiju i Hrvatsku je tokom poslednjih nekoliko dana zapljusnuo novi talas ekstremnog nacionalizma i šovinizma. U Srbiji su članovi pokreta "SNP Naši" zapalili zastavu Vojvodine i u više gradova u Srbiji lepili plakate sa spiskovima "nepoželjnih" osoba, medija i organizacija, dok je u susednoj Hrvatskoj...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.