Potvrđeno prijateljstvo Španije i Srbije

Izvor: RTS, 26.Feb.2010, 19:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potvrđeno prijateljstvo Španije i Srbije

Blisko prijateljstvo Srbije i Španije osnova je za dalje unapređenje ekonomskih i ukupnih bilateralnih odnosa dve države, zaključili tokom susreta u Beogradu predsedik Srbije Boris Tadić i predsednik španskog parlamenta Bono Martines.

Predsednik Srbije Boris Tadić, u razgovoru sa sa predsednikom Parlamenta Kraljevine Španije Hoseom Bonom Martinesom, izrazio je zahvalnost Španiji na podršci evropskim integracijama Srbije.

Predsednica Ustavnog suda Srbije Bosa >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Nenadić i njena koleginica iz Španije Marija Emilija Kasas Baamonde potpisaće u Madridu Ugovor o saradnji dva ustavna suda.

Cilj posete je razmena mišljenja i iskustva iz nadležnosti rada ustavnih sudova, posebno iz domena odlučivanja po ustavnim žalbama, kao i mogućnosti buduće saradnje, navodi se u saopštenju srpskog Ustavnog suda.

Tadić i Martines složili su se da je blisko prijateljstvo dve zemlje osnova za dalje unapređenje ekonomskih i ukupnih bilateralnih odnosa.

Predsednik Srbije je, takođe, zahvalio Španiji na nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije.

Martines je ranije danas, posle sastanka sa predsednicom Narodne skupštine Srbije Slavicom Đukić-Dejanović, rekao da Madrid podržava Srbiju na putu evropskih integracija i pozdravio napore koje u tom cilju ulažu srpska vlada i narod.

"Ono što je sigurno, to je da rad Španije u podržavanju Srbije da pristupi Evropskoj uniji jeste realnost, kojom smo zadovoljni i na koju smo ponosni", rekao je Martines.

Martines je dodao da se nada da će "Španija i Srbija vrlo brzo zajedno biti članice EU".

Predsednici parlamenata Španije i Srbije razgovarali su u Beogradu o unapređenju međuparlamentarne i svih drugih oblika saradnje.

Intenziviranje odnosa Španije i Srbije

"Razgovarali smo i o mogućnostima uticaja poslanika na određene ekonomske tokove koji se mogu i moraju odvijati između Španije i Srbije, kao i o mnogim drugim temama, o aviosaobraćaju na liniji Beograd - Barselona i Beograd - Madrid, trgovini, o mogućnostima saradnje na planu odbrane, građevinarstva, nauke, kulture, zdravlja", izjavila je Đukić- Dejanović.

Predsednica srpske skupštine istakla je da je ovo bila prilika da se u ime parlamentaraca, građana i države Srbije zahvali svom kolegi na "zvaničnom stavu Španije u vezi sa pitanjem celovitosti naše zemlje i iskrenoj podršci koju nam čini na putu ka evropskim integracijama".

Martines je pozdravo srpsku vladu i narod u demokratskim naporima koje ulažu i želji da svoje zakone i propise usklade sa zakonima i propisima EU.

"Mislim da je cilj svake vlade da njen narod bude srećan i ja se iskreno nadam da će, posle svih muka kroz koje je srpski narod prošao, njegova vlada uspeti da ga učini srećnim, vodeći ga putevima demokratije, slobode i solidarnosti", rekao je Martines.

Martines je izjavio da misli da su ovom posetom produbljeni odnosi između španskog i srpskog parlamenta i pozvao srpsku koleginicu da poseti Kongres Španije tokom predsedavanja te zemlje EU, verovatno u junu.

U španskoj delegaciji, koja je juče doputovala u Beograd, bili su i potpredsednik i sekretar Kongresa, Žordi Hane Guaš i Selija Viljalobos Talero.

Španija, koja do juna predsedava EU, nije priznala jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije i učestvovala je u javnoj raspravi pred Međunarodnim sudom pravde koji, na srpski zahtev, razmatra legalnost odluke vlasti u Prištini da proglase nezavisnost.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.