Potvrđeno: Šest zemalja izgubilo pravo glasa

Izvor: B92, 20.Jan.2023, 19:24

Potvrđeno: Šest zemalja izgubilo pravo glasa

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Gutereš potvrdio je u objavljenom pismu da je šest zemalja izgubilo pravo glasa u Generalnoj skupštini UN.

Nju čine predstavnici 193 zemlje članice.

Venecuela, Liban, Južni Sudan, Dominika, Ekvatorijalna Gvineja i Gabon izgubili su pravo glasa jer su kasnili sa uplatom doprinosa u budžet UN.

Gabon trenutno ima predstavnika u Savetu bezbednosti koji će služiti dvogodišnji mandat i ova odluka generalnog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sekretara ne utiče na njegovo pravo glasa. Povelja UN navodi da članice čiji su dugovi jednaki ili veći od iznosa njihovih doprinosa za prethodne dve pune godine gube pravo glasa, piše Asošijeted pres.

Međutim, Generalna skupština ima ovlašćenje da odluči „da li je do neplaćanja došlo zbog faktora koji su van kontrole članice“, u kom slučaju zemlja može da zadrži pravo glasa. Tako je Generalna skupština odlučila da će tri afričke zemlje koje su u docnji - Komori, Sveti Toma i Principija i Somalija - moći da zadrže svoja glasačka prava. Prošle godine i te tri zemlje su dobile isto izuzeće.

U pismu je generalni sekretar naveo i minimalne doprinose koje kažnjene zemlje moraju da plate da bi povratile svoja prava. Doprinosi koje kažnjene zemlje moraju da plate su: 76.244.991 dolara za Venecuelu, 1.835.303 dolara za Liban, 619.103 dolara za Ekvatorijalnu Gvineju, 196.130 dolara za Južni Sudan, 61.686 dolara za Gabon i 20.580 dolara za Dominiku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Šest zemalja izgubilo pravo glasa u UN

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Jan.2023

Venecuela, Liban i Južni Sudan izgubile su pravo glasa u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, zbog kašnjenja sa plaćanjem obaveza prema budžetu te međunarodne organizacije, saopštio je generalni sekretar UN Antonio Gutereš u pismu koje je distribuirano u četvrtak, preneo je AP...Takođe,...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.