Potvrđeno: Pobunjenici ubili Abdulaha Saleha

Izvor: B92, 04.Dec.2017, 14:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potvrđeno: Pobunjenici ubili Abdulaha Saleha

Sana -- Jemenska pobunjenička grupa Huti raznela je kuću bivšeg predsednika te zemlje Abdulaha Saleha. Tvrde da je on u tom napadu ubijen. Salehova partija potvrdila.

Saleh je ranije bio na strani pobunjenika, koji sada drže pod kontrolom glavni grad Sanu, ali je kasnije promenio stranu, navodi arapska redakcija Sputnjika.

Portparol vojske šiitskih Huti pobunjenika Jahja al Mehdi izjavio je za taj portal da je bivši predsednik Jemena Ali Abdulah Saleh ubijen, potvrđujući >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << time raniji izveštaj iranskog medija "Alalam reports".

Zvaničnik jemenske vojske takođe je potvrdio da je Saleh ubijen. Nešto kasnije i stranka na čijem čelu je bio Saleh potvrdila je tu informaciju, a na društvenim mrežama se pojavio snimak na kom se navodno vidi Salehovo telo, koje pokušavaju da umotaju u prostirku. Samo lice ubijenog koga pobunjenici vuku i pokrivaju je skriveno.

Vest o pogibiji Saleha došla je svega nekoliko minuta nakon što su pobunjenici objavili da su razneli Salehovu kuću u glavnom gradu Jemena Sani.

Saleh je već jednom bio meta napada, 2011. kada je ranjen u napadu na njegovu palatu. Operisan je u Saudijskoj Arabiji, gde su mu izvađeni šrapneli iz glave i vrata. Nedugo nakon toga sišao je s vlasti, na kojoj je bio 33 godine.

Iz Jemena stiže i još jedna vest. Naime, predsednik Abd Rabo Mansur Hadi naredio je svojim vojnicima da ponovo zauzmu glavni grad, uz podršku koalicije pod vođstvom Saudijske Arabije, saopštili su danas njegovi saradnici.

"Predsednik je naredio potpredsedniku Aliju Mohsen el Ahmaru, koji je u Maribu (mesto istočno od Sane), da pokrene trupe ka glavnom gradu", rekli su zvaničnici koji su zatražili da ostanu anonimni.

Kontrolu nad glavnim gradom, Sanom, imaju jemenski šiitski pobunjenici Huti, koji se optužuju za veze s Iranom.

Operacija preuzimanja glavnog grada nazvana je "Arapska Sana".

Nastavak na B92...






Povezane vesti

RT: Bivši predsednik Jemena ubijen od strane Huti pobunjenika

Izvor: Vostok.rs, 04.Dec.2017

Izvor: Vostok / RT. . "Bivši predsednik Jemena Ali Abdulah Saleh je ubijen", saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova koje kontrolišu Huti.. . Međutim, Salehova stranka negira izveštaje o njegovoj smrti.. . Obe iranske državne televizije i privatna agencija Tasnim objavile su navodnu...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.