Potvrđeno: Kineski lekar koji je pokušao da upozori na koronavirus preminuo

Izvor: B92, 06.Feb.2020, 17:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potvrđeno: Kineski lekar koji je pokušao da upozori na koronavirus preminuo

Kineski lekar, o čijoj su smrti danas pristizali oprečni izveštaji, preminuo je od posledica koronavirusa potvrdili su iz bolnice u kojoj je lečen.

Konfuzija je bila prisutna u izveštajima kineskih medija koji su prvo objavili da je Li Venlijang, lekar koji je prvi pokušao da upozori na koronavirus, mrtav, a potom da je u kritičnom stanju.

Državni Global Tajms preneo je da je Li Venlijang preminuo u Vuhanu, ali je kasnije prepravio inicijalni izveštaj naglasivši >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da je on u kritičnom stanju.

Pipls Dejli je objavio na Tviteru da smrt lekara predstavlja "nacionalnu žalost".

Vest o njegovoj smrti preneli su gotovo svi mediji, čak je i Svetska zdravstvena organizacija na Tviteru izrazila žaljenje zbog njegove smrti.

"Trebalo bi da cenimo sve ono što je on uradio", dodaje se u tvitu Svetske zdravstvene organizacije.

Tvit je u međuvremenu obrisan.

Oftalmolog Li Venlijang (34) je 30. decembra na kineskoj aplikaciji za razmenu poruka obavestio svoju grupu kolega s Medicinskog fakulteta da je u njegovoj bolnici u Vuhanu u karantin stavljeno sedmoro pacijenata s lokalne pijace morske hrane koji imaju bolest nalik SARS-u. Ubrzo je reagovala policija.

Policija je Lija optužila za "podsticanje glasina". I nekoliko drugih lekara je bilo na meti policije zbog pokušaja upozoravanja javnosti na smrtonosni virus u ranim nedeljama epidemije.

Li je u policiji morao da potpiše izjavu kojom je priznao svoj "prekršaj" i da obeća da neće počiniti dalje "nezakonite radnje". Potom su ga pustili na slobodu.

Radio je do 12. januara, kada je hospitalizovan, potom mu se stanje toliko pogoršalo da je primljen na Odeljenje intenzivne nege, uz podršku kiseonikom za disanje, a 1. februara test je pokazao da ima koronavirus.

Iz bolesničkog kreveta doktor Li je pre nekoliko dana u tekstualnoj poruci napisao za CNN da previše kašlje i suviše slabo diše da bi mogao da razgovara telefonom.

Koronavirus je do sada odneo više od 560 života, a zaraženo je oko 28.000 ljudi u Kini.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Umro ljekar koji je upozoravao na virus korona, policija ga ućutkivala

Izvor: Nezavisne Novine, 06.Feb.2020

Kineski lekar koji je ućutkan jer je krajem decembra pokušao da upozori na epidemiju i sam obolio od koronavirusa, preminuo je danas, prenosi BBC.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Potvrda bolnice: Umro lekar koji je prvi upozorio na koronavirus

Izvor: NoviMagazin.rs, 06.Feb.2020

Kineski lekar koji je pokušao da izda prva upozorenja o epidemiji novog koronavirusa je umro, javila je danas Centralna bolnica Vuhana gde je lečen...Bilo je tokom večeri kontradiktornih izveštaja o smrti doktora Li Venlijanga. Kineski državni mediji su prvo objavili da je umro, pa su izmenili vest...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.