Potvrđena presuda Berluskoniju

Izvor: RTS, 01.Avg.2013, 21:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potvrđena presuda Berluskoniju

Kasacioni sud potvrdio presudu bivšem italijanskom premijeru Silviju Berluskoniju prema kojoj je ,zbog utaje poreza, osuđen na godinu dana zatvora i pet godina zabrane bavljenja javnom funkcijom.

Žalbu bivšeg italijanskog premijera Silvija Berluksonija odbio je Kasacioni sud, čime je potvrđena prvostepena kazna, kojom je zbog utaje poreza, Berluskoni osuđen na godinu dana zatvora i pet godina zabrane bavljenja javnom funkcijom.

Presuda Berluskoniju mogla bi da >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ugrozi opstanak nestabilne italijanske vlade. Krhka koalicija između levice i desnice premijera Enrika Lete mogla bi da se nađe u opasnosti, iako je Berluskoni obećao da će njegova stranka nastaviti da podržava vladu.

Optužnica, koncentrisana na poslovanje njegove medijske imperije Mediaset, teretila ga je da je veštački uvećavao cene prava na distribuciju filmova, kako bi izbegao plaćanje poreza.

Njegove of-šor kompanije prodavale su filmove Mediasetu po mnogostruko većim cenama, ne plaćajući porez, a novac je prebacivan u ilegalne fondove.

Berluskoni je ranije odbacio optužbe i kaže da je previše bio zauzet političkom karijerom, da bi se bavio takvim stvarima.

Zabrana obavljanja javnih funkcija zavisiće od glasanja u Senatu, čiji je Berluskoni član, što bi moglo da potraje mesecima.

Bivši premijer rekao je da bi radije otišao u zatvor, nego odslužio kaznu radom u nekoj javnoj službi.

Decidno je odbacio i mogućnost kućnog pritvora, na šta bi, zbog poznih godina, imao pravo.

Berluskonija čeka i Rubigejt - žalbe na presudu zbog plaćanja seksualnih usluga maloletnici, zbog čega je osuđen na sedam godina zatvora i doživotnu zabranu javne funkcije.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Potvrđena zatvorska kazna Berluskoniju

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 01.Avg.2013

Kasacioni sud potvrdio je danas zatvorsku kaznu bivšem premijeru Italije Silviju Berluskoniju, koja mu je izrečene zbog utaje poreza.  Kasacioni sud donio je odluku  da ponovo bude razmotrena Berluskonijeva žalba  na kaznu zabrane bavljenja javnom funkcijom u trajanju od pet godina. O ovome će...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.