Potvrđen prvi slučaj ljudskog prenosa smrtonosne bakterije

Izvor: IstocnoSarajevo.net, 20.Jun.2011, 20:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potvrđen prvi slučaj ljudskog prenosa smrtonosne bakterije

Njemački medicinski zvaničnici potvrdili su da je otkriven prvi slučaj širenja smrtonosnog virusa ešerihije koli sa čovjeka na čovjeka. Vlasti navode da je žena, koja je zaposlena u kompaniji za ketering nedaleko od Frankfurta, zaražena novim virusom nakon konzumacije povrća i oboljenje je prenijela na 20 ljudi za koje je pripremala hranu.

Njemački ministar zdravlja Danijel Bar rekao je da sada posjeduju dokaz prenosa bakterija sa čovjeka na povrće, a potom na ostale ljude.
>> Pročitaj celu vest na sajtu IstocnoSarajevo.net << />
On je naglasio da je neophodno izvršiti potrebne analize i uvidjeti kakve posljedice mogu biti.

Bakterija ešerihija koli pojavila se početkom maja i prerasla u epidemiju u naredne tri sedmice.

Smrtonosna vrsta bakterije, koja je odnijela živote skoro 40 ljudi, takođe je pronađena u potoku u regionu Frankfurta. Nije poznato kako je bakterija dospjela u vodu.

Lokalne vlasti saopštile su da prisustvo bakterije ne predstavlja opasnost po zalihe pitke vode, dodajući da su i ranije u potoku pronalažene i druge vrste ešerihije koli.

Međutim, vlasti su upozorile da se voda iz potoka ne koristi za pranje i zalivanje voća i povrća te da se izbjegava konzumacija proizvoda za koje se sumnja da su bile u kontaktu sa tom vodom.
 
Izvor:Srna

Nastavak na IstocnoSarajevo.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta IstocnoSarajevo.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta IstocnoSarajevo.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.