Potvrda o promeni pola od sada u matičnim knjigama Srbije

Izvor: B92, 25.Nov.2020, 00:00

Potvrda o promeni pola od sada u matičnim knjigama Srbije

Od danas omogućeno da u matične knjige u Srbiji bude upisana promena pola obavljena u inostranstvu.

Zaštitnik gradjana saopštio je danas da je posle postupka kog je pokrenuo po pritužbi, omogućeno da u matične knjige u Srbiji bude upisana promena pola obavljena u inostranstvu.

Navodi se da je po prijemu pritužbe državljanke Srbije sa prebivalištem u inostranstvu, ombudsman pokrenuo postupak kontrole rada Kabineta za transrodna stanja Klinike za psihijatriju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Kliničkog centra Srbije.

Postupak je pokrenut za kontrolu rada kabineta koji je zadužen za izdavanje potvrda o promeni pola, kao i rada Republičke stručne komisije za transrodna stanja Ministarstva zdravlja.

"Inspekcija Ministarstva zdravlja nadležna za kontrolu rada zdravstvenih ustanova, na zahtev zaštitnika građana utvrdila je nepravilnosti i nejasnoće u radu Kabineta za transrodna stanja Klinike za psihijatriju KCS i Republičke stručne komisije za transrodna stanja Ministarstva zdravlja prilikom primene Pravilnika o načinu izdavanja i obrascu potvrde nadležne zdravstvene ustanove o promeni pola", stoji u saopštenju.

Dodaje se da je ombudsman od Ministarstva zdravlja zatražio da preduzme "sve zakonske mere na ispravljanju utvrdjenih nepravilnosti i na izdavanju potvrde o promeni pola od strane nadležne zdravstvene ustanove u slučaju pritužilje, kako se ovakvi propusti ne bi dešavali u budućnosti".

"Inspekcija Ministarstva zdravlja je obavestila zaštitnika gradjana da je preduzela sve zakonom propisane mere i da je nadležna zdravstvena ustanova izdala i poslala potvrdu o promeni pola nadležnoj matičnoj službi u Srbiji", piše u saopštenju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.