
Izvor: NoviMagazin.rs, 11.Jan.2020, 21:41 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Potrošite nagomilane masti i sprečite prehladu: Zimska dijeta protiv virusa
Dobar izbor namirnica može da zaštiti od prehlada, ali i da spreči taloženje kilograma. Unosom neophodnih nutritijenata jača se imunitet, odnosno otpornost na sezonske infekcije
Kako biste lako izgubili kilograme tokom zimskih meseci, važno je pridržavati se posebnog režima ishrane. Zimska dijeta može da pomogne u gubitku nagomilanih masti, ali i da ojača imunitet i tako vas zaštiti od gripa i mnogobrojnih sezonskih virusnih oboljenja.
Tokom hladnog vremena, >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << pri različitim aktivnostima se troši mnogo više kalorija nego u drugim sezonama, tako da je sve spremno za gubitak nekoliko kilograma. Iako je zima period godine kada je gotovo neizbežno dobiti koji kilogram viška, najviše zbog praznika i trpeze koja obiluje masnom i slatkom hranom, zimska dijeta će obogatiti jelovnik zdravim namirnicama.
Sve što treba da uradite jeste da podignete nivo aktivnosti i pažljivije birate hranu. Pored topljenja sala, dobar izbor namirnica može da ojača otpornost organizma i sačuva ga od bolesti.
Kao i svaka "brzinska" dijeta, ova j režim se preporučuje samo s vremena na vreme. Nikako ne bi trebalo da se sprovodi duži vremenski period.
Prvi dan
Doručak: šest kašika kornfleksa, šolja obranog jogurta, jabuka
Užina: čaša sveže isceđene limunade zaslađene medom
Ručak: ćureća supa, ćureće rolnice, obareni brokoli
Užina: parče laganog kolača
Večera: šampinjoni na žaru, crni tost, čaj od kamilice sa medom
Drugi dan
Doručak: kačamak sa šoljom probiotskog jogurta
Užina: dva kivija
Ručak: juneća supa, biftek na lovački način, kriška crnog hleba
Užina: parče pite od bundeve
Večera: vitaminska salata, kriška crnog tosta, čaj od majčine dušice sa medom
Treci dan
Doručak: parče pite sa mladim sirom, šolja kefira
Užina: čaša sveže isceđenog soka od pomorandže
Ručak: faširana šnicla, ćušpajz od šargarepe, kriška ražanog hleba
Užina: dve mandarine
Večera: dva obarena jajeta, kriška crnog tosta tanko premazana puterom, zeleni čaj
Četvrti dan
Doručak: integralna kifla sa susamom, šolja probiotskog jogurta
Užina: pečena kruška
Ručak: pastrmka na žaru, obarena blitva sa belim lukom, kriška crnog hleba
Užina: činijica sutlijaša
Večera: kapreze salata, crni tost, čaj od šipka sa medom
Peti dan
Doručak: crni tost premazan puterom i džemom od divlje kupine, čaj od rastavića sa medom
Užina: čaša soka od paradajza sa listićima sveže nane
Ručak: teleća čorba, teleća šnicla na žaru, obarena šargarepa, kriška ražanog hleba
Užina: pola crvenog grejpfruta
Večera: banana, šolja jogurta