Potrebno jedinstvo u borbi protiv krize

Izvor: RTS, 29.Mar.2009, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potrebno jedinstvo u borbi protiv krize

Predsednik Srbije Boris Tadić poziva na jedinstvo u borbi za prevazilaženje ekonomske krize. Potrebno da se sakupi sav potencijal Srbije i sve stranke su dobrodošle, rekao je Tadić. Kriza zahteva donošenje teških odluka, koje nisu popularne. Spreman sam da preuzmem odgovornost za rešavanje problema koji predstoje državi, poručuje predsednik Srbije.

Predsednik Srbije Boris Tadić smatra je da je potrebno da se cela Srbija ujedini u prevazilaženju ekonomske krize i da sada >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << nije trenutak za nadmetanja, jer niko ne može da kaže koliko će kriza trajati i šta će se dešavati.

Predsednik Srbije smatra da popularne mere ne mogu da obezbede prevazilaženje posledica ekonomske krize.

"Moraćemo da donosimo teške odluke zbog kojih ćemo gubiti popularnost, ali uveren sam da će, kada sve ovo prođe, građani reći da smo zaslužili njihovu podršku", rekao je Tadić i od građana zatražio strpljenje.

Predsednik Tadić smatra da smanjenje broja ministarstava u Vladi samo po sebi ne može da reši problem glomazne i skupe državne uprave, bez smanjenja kompletne državne adminstracije.

"Ne treba mnogo pameti da bi se zaključilo da Srbija treba da ima 12 ili 13 ministarstava. Ali nije dovoljni samo smanjiti broj ministarstava, već kompletnu državnu adminstraciju, a to mora da se radi temeljno i na zakonit način", rekao Tadić.

"Ovo je trenutak kada treba okupiti svaku dobru ideju. Svi su dobrodošli, i pozicija i opozicija, stručanjaci, novinari i ekonomisti. Ovo nije trenutak za nadmetanja i za pokazivanje da ste jači od nekoga".

"Potrebno je da se sakupi sav potencijal Srbije i sve stranke su dobrodošle", rekao je Tadić na Drugoj izbornoj skupštini Sandžačke demokratske partije (SDP) u centru "Sava".

Tadić je poručio da je za prevazilaženje krize potrebna hrabrost i politička snaga za suočavanje sa istinom i za ponašanje koje je drugačije nego prethodnih godina.

"Spreman sam da radim više nego ikad u životu i spreman sam da preuzmem odgovornost", poručio je predsednik Srbije i dodao da očekuje i zahteva razumevanje građana.

Prema njegovim rečima, svaka mera koja se preduzima za prevazilaženje posledica krize ima svoje dobre i loše strane i nema idealnih.

Predsednik je istakao da se građanima mora objasniti šta se dešava i šta će se dešavati u vremenu koje dolazi.

"Moja obaveza je da kažem da mi ne znamo kako će biti sutra, prekosutra i narednih godina, ne zna to niko na svetu", rekao je Tadić.

Za kritike koje se ovih dana upućuju na račun mera koje donosi Vlada Srbije, Tadić je rekao da ih ne shvata, jer niko od tih stručnjaka, ni u Srbiji ni u svetu nije najavio ekonomsku krizu niti se oglašavao pre nego što je stigla.

"Nismo čuli ta upozorenja na vreme ni od naših ni od svetskih stručnjaka i ta kritika koja dolazi sa visine treba da bude manja", istakao je predsednik Srbije.

Tadić je dodao i da za krizu ne treba optuživati samo svet i da treba sagledati strukturu ekonomskih problema u Srbiji u kojoj je, od 2002. godine, ostao nerešen problem uspostavljanja stabilne ekonomije i u kojoj je više trošeno, nego što se proizvodilo i zarađivalo.

"Naša ekonomija ne može ponovo dostići procenat rasta od sedam do osam odsto ako se ne pokrene ekonomija velikih zemalja, a mere koje Vlada donosi moraju da pokrenu potencijal naše ekonomije", ocenio je predsednik Tadić.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.