Potrebna zajednička arapska vojska

Izvor: B92, 23.Feb.2015, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potrebna zajednička arapska vojska

Egipatski predsednik Abdel-Fatah el Sisi rekao je danas da potreba za zajedničkim arapskim vojnim snagama raste iz dana u dan.

"Potreba za jedinstvenim arapskim snagama je sve veća i nužnija svakog dana", rekao je Sisi koji je u junu prošle godine počeo da obavlja predsedničku dužnost.

Kao nekadašnji šef generalštaba Vojske Egipta, on je predvodio svgavanje bivšeg predsednika Muhameda Mursija u julu 2013, kojem su prethodile demonstracije protiv Mursijeve vlasti.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Sisi je u obraćanju naciji, koje je prenosila lokalna televizija, kazao da egipatska vojska nema interes da vrši invaziju ili napada druge nacije, ali će braniti Egipat, kao i ceo region "ukoliko bude potrebno u saradnji sa našom arapskom braćom".

Egipatski lider je naveo da su Jordan i Ujedinjeni Arapski Emirati ponudili svoje vojnike kao pomoć Egiptu, posle prošlonedeljnog masakra nad 21 egipatskim Koptom u Libiji, kojima su pripadnici Islamske države odsekli glave.

Egipatski ratni avioni napali su prošlog ponedeljka pozicije Islamske države u istočnom libijskom gradu Derni, samo nekoliko sati posle objavljivanja video snimka na kojem je prikazano odsecanja glava Koptima.

Sisi je naveo večeras da su egipatski avioni gađali 13 meta koje su "pažljivo prostudirane", ne iznoseći više detalja.

Agencija AP ocenjuje da je Sisijeva izjava o zajedničkim arapskim vojnim snagama prva javna potvrda jednog arapskog lidera da je njihovo formiranje mogućnost. Predsednik Egipta nije izneo više detalja niti je naveo da li su preduzeti konkretni koraci u tom pravcu.

AP je u novembru prošle godine pisao da Egipat, Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati i Kuvajt razmatraju formiranje vojnog pakta protiv islamskih ekstremista, sa mogućnošću zajedničkih snaga koje bi intervenisale širom Bliskog istoka.

Bezbednosni i vojni zvaničnici rekli su prošle sedmice da su ti razgovori ponovo postali aktuelni posle pauze od nekoliko meseci, s tim što su sada u igri, kao mogući dodatni partneri, i Jordan, Francuska, Italija i Alžir.

Sisi je, međutim, u jednom radijskom intevjuu prošle nedelje pozvao međunarodne snage, predvođene UN, da intervenišu protiv Islamske države u Libiji, što su SAD i njeni evropski partneri odbacili, založivši se za političko rešenje, odnosno pomirenje dve rivalske vlade u toj severnoafričkoj naciji.

Sisi je takođe danas zahvalio Saudijskoj Arabiji, Kuvajtu i Ujedinjenim Arapskim Emiratima za njihovu pomoć vrednu više milijardi Egiptu, posle zbacivanja Mursija.

On je istakao da je ta pomoć bila "glavni razlog zbog kojeg je Egipat nastavio da se spremno suočava sa svim problemima i teškoćama".

Sisi se osvrnuo i na unutrašnja pitanja, navodeći da će prva grupa pritvorenih mladih ljudi biti oslobođena narednih dana iz zatvora, ne iznoseći više detalja.

Vlada Egipta u poslednjih godinu dana veoma surovo se obračunavala sa Mursijevim islamističkim pristalicama, kao i mladim pripadnicima grupa koje su podsticale ustanak u kojem je 2011. zbačan višedecenijski lider zemlje, Hosni Mubarak.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Sisi: Sve veća potreba za zajedničkom arapskom vojskom

Izvor: Blic, 23.Feb.2015

Egipatski predsednik Abdel-Fatah el Sisi rekao je u nedelju da potreba za zajedničkim arapskim vojnim snagama raste iz dana u dan, jer se region Bliskog istoka i severne Afrike suočava sa pretnjom islamskog ekstremizma..."Potreba za jedinstvenim arapskim snagama je sve veća i nužnija svakog dana",...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.