Potrebna volja u borbi protiv korupcije

Izvor: RTS, 18.Mar.2013, 10:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potrebna volja u borbi protiv korupcije

Iako smo ratifikovali skoro sve međunarodne dokumente u oblasti borbe protiv korupcije i učlanili se u gotovo sve asocijacije, mi nemamo razultat, rekao za RTS Poverenik za informacije od javnog značaja Raodoljub Šabić i istakao da nam treba stvarna želja i volja u borbi protiv korupcije.

Da bi se postigli rezultati u borbi protiv korupcije potrebna nam je stvarna volja, jer iako smo ratifikovali skoro sve međunaordne dokumente u oblasti borbe protiv korupcije i učlanili >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << se u gotovo sve asocijacije, mi nemamo rezultat, istakao je Poverenik za informacij od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić.

"Toliko je vremena potrošeno i toliko zla naneto, da zaista stojim na stanovištu da to više nije pitanje u rangu običnog. To je pitanje opstanka, i nije dovoljan samo napor države, već je potrban napor celog društva da se s tim obračuna", rekao je Šabić, gostujući u Dnevniku RTS-a.

Šabić je istakao da je u desetak godina unazad donet ogroman broj zakona, menjano krivično zakonodavstvo i da su osnovane nove ustanove poput specijalnih jedinica za borbu protiv kriminala, zaštićenih svedoka i prikrivenih islednika.

Poverenik je poželeo da Nacrt strategije za borbu protiv korupcije ne doživi sudbinu svih prethodnih i izrazio očekivanje da će i drugi relevantni faktori daju kroz javnu raspravu određeni doprinos tom dokumentu.

"Ali nije to prva strategija koju donosimo. Ono što ja želim i što želi svaki dobronameran građanin ove zemlje, to je da strategija konačno počne da daje rezultate u borbi protiv korupcije", istakao je Šabić.

"Mi imamo izuzetno loše stanje kada je reč o korupciji, još od 2000. godine. U 2006. i 2007. mi smo imali kakve-takve pomake u borbi protiv korupcije. Zemlja se pela na lestvici globalnog indeksa percepcije korupcije, dobijali smo iz godine u godinu sve bolje ocene, i to je davalo pravo na optimizam iako nije to bio nikakav fantastičan rezultat", rekao je Poverenik.

Šabić je istakao da u poslednjih šest, sedam godina, mi tapkamo u mestu i da se uz sve te silne napore i novac koji se troši nismo pomerili, i da smo čak pokvarili svoju ocenu.

Dobar zakon, ali ne i bez nedostataka

Govoreći o zakonu o slobodi pristupa informacijama od javnog značaja, Poverenik je istakao da u toj oblasti imamo jedan lep, dobar i prilično afirmisan zakon ali to ne znači da nemamo nedostataka.

"Imajući u vidu neke okolnosti možda se taj Zakon sprovodi i jako dobro, zavisi od aspekta sa kog posmatramo. Ako apostrofiramo da zapravo i nema odgovornosti za kršenje tog zakona, mislim na to da prekršioci gotovo i ne rizikuju sankciju, i ako isključimo još jednu stvar, a to je da iako u zakonu piše da su odluke poverenika konačne i obavezujuće, a da u slučaju potrebe Vlada treba da izvrši njihovo prinudno izvršenje, a da to Vlada nikad ne čini, onda je rezultat sjajan", rekao je Šabić.

Istakao je da imamo preko 92 odsto uspešnih intervencija Poverenika i da je to jako dobar rezultat čak i za stare demokratije.

Šabić je istakao da nije dobro da tolerišemo da neko svesno može kršiti zakon svestan da neće trpeti sankcije i da to pitanje svakako treba zaoštriti.

"U delu u kome govorimo o odgovornosti za kršenje Zakona o slobodnom pristupu informacijama, za prikrivanje informacija od javnosti, za neizvršavanje obaveza po tom zakonu, i nekim drugim pitanjima bitnim, a u vezi s tim, bio je pripremljen zakon pred kraj 2011. godine, čak je i formalno utvrđen predlog zakona", rekao je Šabić.

Onda je nova Vlada, kao je rekao Poverenik, u skladu sa ustavnim običajem da povuče sve predloge stare Vlade, što se dešava svaki put, i što samo po sebi ništa nije loše, povukla i taj predlog, međutim nije ga vratila u proceduru.

"Moje shvatanje je da ga mora vratiti, upravo zbog ovih stvari koje sam govorio. Vlada mora da insistira na odgovornosti za kršenje svakog, pa i ovog zakona", rekao je Šabić.

Govoreći o pokretu Naši i o Vojvođanskoj partiji, Šabić je rekao da je otvorio postupak protiv tih organizacija.

"Čujem da su sad skinuli sporni spisak sa svog sajta, i da ostavljaju samo mogućnost da pomoću svog JMBG-a pristupite toj bazi podataka pa da proverite da li ste tu, ali naravno i to je nedopuštena obrada podataka i biće intervencija", najavio je Šabić

Međutim, istakao je da ima skoro dve i po godine kako je Poverenik podneo nekih dvadesetk krivičnih prijava povodom zloupotreba biračkih spiskova i podataka birača povodom upisa u biračke spiskove nacionalnih manjina, ali nijedna nije rezultirala krivičnim progonom, a u nekima je, kako kaže Šabić, bilo manje-više potpuno očigledno ko je i po čijem nalogu počinilac.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.