Potrebna nam je decenija mira, a ne novi sukobi: Vučić o nastavku dijaloga Beograda i Prištine

Izvor: SrbijaDanas.com, 19.Feb.2020, 13:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Potrebna nam je decenija mira, a ne novi sukobi": Vučić o nastavku dijaloga Beograda i Prištine

Srbija poslednjih godina ekonomski napreduje, a za to su potrebne godine mira.

Beograd i Priština moraju da vode dijalog, potrebna nam je decenija mira, a ne novi sukobi, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić komentarišući izjavu specijalnog predstavnika SAD za Zapadni Balkan Metjua Palmera da ne isključuje mogućnost razmene teritorija, a da o parametrima treba da se dogovore Beograd i Priština.

Poručio je da je i sam zagovarao potrebu da o kosovskom pitanju >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << treba da razgovaraju Beograd i Prriština.

- Oduvek sam to govorio, ali se plašim da nema ništa od toga da mi sami razgovaramo - primetio je i dodao da kad ima velikih sila, posebno velikih zapadnih sila, svi će uvek da traže poraz Srbije.

Na pitanje kako doći do kompromisa, Vučić je uzvratio pitanjem - kako da objasnite našu situaciju, a da ne razgovarate?

- Kako bi opstao naš narod u Sirinićkoj župi, Kosovskom Pomoravlju, pa i na severu Kosova? Šta drugo da radite? Da li imate alternativu? Rat je alternativa, a to nećemo. Rat nije i ne sme da bude alternativa - naglasio je predsednik Srbije.

Vučić je dodao i da Srbi neće ići, niti će ko moći da ih natera da idu u "albansku vojsku" na KiM.

- Nama je potrebna decenija mira. Još jedan sukob i mi to organski ne bismo preživeli. Ne možemo posle svih ratova koje smo imali da preživimo. Moramo zato da razgovaramo. Kako ćemo da kažemo Nemcima i Francuzima, Kinetima, Rusima da ne želimo da razgovaramo - izjavio je on posle obilaska Klinike za infektivne bolesti u Beogradu.

Zato, ponavlja, mora da se razgovara.

- Nekada razgovarate, jer želite kompromis, nekada čak i kad vidite da je nemoguće, pa kupujete vreme - rekao je Vučić.

Ponovio je da Srbija poslednjih godina ekonomski napreduje, a da su za to potrebne godine mira, u kojima će svaki put, svakim budžetom i rebalansom, da rastu plate i penzije, da ljudi žive bolje.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.