Potrebna izmena Zakona o zdravstvenom osiguranju trudnica

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Jan.2009, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potrebna izmena Zakona o zdravstvenom osiguranju trudnica

BEOGRAD - U postupku donošenja Strategije podsticanja rađanja, Ministarstvo zdravlja je predložilo da se iz sredstava budžeta Srbije isplati deo naknade zarade koji ne obezbeđuje Republički zavod za zdravstveno osiguranje da bi žene na održavanju trudnoće primale platu u punom iznosu, rečeno je u tom ministarstvu.

Republički zavod za zdravstveno osiguranje obezbeđuje deo naknande u iznosu od 65 odsto zarade u slučajevima privremene sprečenosti za rad zbog bolesti ili >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << komplikacija u vezi sa održavanjem trudnoće, a 35 odsto bi se na taj način obezbeđivalo iz republičkog budžeta.

Prema mišljenju nadležnih u ministarstvu, realizacija Strategije podsticanja rađanja, koju je Vlada Srbije usvojila u februaru prošle godine, zahteva izmenu Zakona o zdravstvenom osiguranju, odnosno zakona kojim se uređuje finansijska podrška porodicama sa decom.

U Ministrarstvu zdravlja očekuju da se izmene i dopune ovih zakona do kraja ove godine nađu u skupštinskoj proceduri jer bi tako, ukoliko se globalna finansijska kriza ne pogorša, ta sredstva bila predviđena u budžetu Vlade Srbije za 2010. godinu.

Na taj način će podsticanje rađanja biti prioritetna obaveza nadležnih državnih organa i šire društvene zajednice.

Svakoj trudnici po 100 evra

Dodatna mera podsticanja rađanja mogla bi biti i obezbeđivanje 100 evra svakoj trudnici mesečno, bez obzira da li je zaposlena ili ne, da bi se poboljšao finansijski položaj budućih majki i da bi se na taj način stvorili bolji uslovi za potomstvo, smatraju u tom ministarstvu.

S obzirom na činjenicu da u Srbiji godišnje ima oko 70.000 porođaja, u ovom momentu ne postoji mogućnost da se u budžetu Srbije obezbede sredstva za te namene, kazali su u Ministarstvu zdravlja.

Đilas: Za beogradska trudnice preostalih 35 odsto

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas najavio je pre nekoliko dana da će trudnicama na trudničkom bolovanju dotirati iz gradskog budžeta preostalih 35 odsto do pune plate.

Kriterijumi će biti poznati početkom februara, kako bi se što pre krenulo sa realizacijom, a za sada postoji samo jedan uslov, to je da trudnica živi na teritoriji Beograda zaključno sa 31. decembrom 2008. godine.

Marković Palma: I Jagodina dotira

I gradonačelnik Jagodine Dragan Marković Palma rekao je da će od 1. februara sve zaposlene žene na trudničkom bolovanju iz budžeta grada dobijati mesečno po 10.000 dinara.

Reč je o nastavku socijalne politike u borbi protiv "bele kuge" koju Jagodina sprovodi poslednjih pet godina.

U pojedinim gradovima u Srbiji postoje slične inicijative, ali ne i novac kojim bi se one sprovele u delo.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.